mgm nvj maart

— donderdag 29 mei 2008, 10:51 | 3 reacties, praat mee

Waar blijft het verhaal?

Laatst was ik op reportage in Parijs. Er was budget en ruimte op de zaterdagmiddag van Radio 1 om de meirevolte van 1968 in vijf delen her te beleven met correspondent Roger Strijland. Dat gaf een goed gevoel, het zo grondig aan te kunnen pakken, mét delen van een daags ervoor in Amsterdam opgenomen interview met Cees Nooteboom, de Volkskrant-chroniqueur die erbíj was toen de verbeelding een maand de macht tartte.
Het voelde aan als radio zoals radio moet zijn: grondig, creatief, inhoudelijk. Ter plekke in de Franse Hoofdstad.

Laatste wijziging: 29 mei 2008, 15:13

’s Avonds zocht ik een restaurant in de buurt van het Odeon, één van de plekken waar Nooteboom destijds was neergestreken. Hij zag er ouderwets en degelijk uit, de Bistro de l’Odeon, het beloofde kwaliteit.
De werkelijkheid was anders. De bestelling kwam met onverwachte snelheid en het smaakte allemaal heel middelmatig. Ik had amper tijd om rustig van de karaf wijn te genieten, kreeg het idee dat ik er als klant doorheen gejaagd werd. Zo was de hele sfeer daar: jachtige obers en een chef die duidelijk oplette of ze het tempo wel hoog hielden.

Het deed me denken aan Hilversum: haute cuisine weg geformatteerd tot snackbarniveau, met de pretentie van Michelingidsrestaurant.

Een paar weken eerder had een goede oude collega in betrekkelijke ruste me een mail gestuurd: hij zei daarin dat hij het Radio 1 Journaal wel eens had vergeleken met het AD, maar dat hij nu sterk geneigd was om daarover aan het AD zijn excuses te maken. Dat was wat al te kras, maar het gaf te denken.

Zo is dus de situatie bij de vaderlandse radio, bij ingrijpende veranderingen in de zenderschema’s. Een operatie waar andermaal uit blijkt hoe weinig gevoel de managers hebben voor de makers op de vloer.
Het wordt allemaal nog platter en grijzer, is de klacht. Een Radio-1-Journaalitem mag niet langer meer dan drie minuten, vooral in de ochtend. Waar is de inhoud nog, waar is het verháál nog? Ik heb het inmiddels zelf ondervonden: het kan wél, in drie minuten. De essentie zit erin, maar heel diep gaat het niet.

Het is net als met klaarkomen: dat kan ook in drie. Dan hoeft het nog geen slechte sex te zijn, maar het blijft een vluggertje in de morgen, zonder ware, warme, echte liefde.

In de nieuwe zendtijd en schema’s zal er heus nieuwe variatie komen in de lengten, gewoon omdat er toch uren gevuld moeten. Daarnaast blijft het van belang om heel goed op de keuken te blijven letten: voor je het weet is alleen nog het huwelijk van Frans Bauer op de zender als kleffe hap voor het grote publiek dat zo nodig moet worden vast gehouden. De keus typeert ook de redacties die ervoor kiezen.

Ik verbeeld me niks, maar soms denk ik wel eens: het wordt tijd voor een hilarische meirevolte in Hilversum. Niet om stenen te gooien, of zendermanagers te beschadigen, maar om kwaliteit te behouden, om degelijke, creatieve, informatieve, speelse, ouderwetse moderne uitzendingen te maken. Dan wordt het weer rozengeur en radio, in Hilversum.

Jeroen Wielaert schreef deze column voor het debat ‘Populisme in de journalistiek’  (21 mei in Desmet, Amsterdam, georganiseerd door NVJ-sectie Omroep)

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

3 reacties

gerrit overdijkink, 29 mei 2008, 16:23

De column van Jeroen Wielaert is mij uit het hart gegrepen. Ik erger me al jaren aan die hijgerige aanpak in de vroege ochtenduren. Alsof de luisteraars kleuters zijn. En ook erger ik me buitengewoon aan al die herhalingen. Als je om 6 uur begint met luisteren zet je de radio vanzelf wel uit tegen kwart voor acht, want dan krijg je meestal een aaneenrijging van herhalingen. Ik begrijp dat het allemaal (o.a.) met geld heeft te maken, maar waarom in vredesnaam moet alles afgeraffeld worden in drie minuten en worden mensen steeds afgekapt? Vooral Rob (‘okay’)Trip heeft daar een handje van. Hij mag een grote naam uit het verleden hebben, een aantal anderen doet het gewoon beter. Vooral dat ‘Okay’ van hem is is zeer hinderlijk. Wordt hij daar nooit op gewezen???
Overigens is het overdag op Radio 1 vaak best heel redelijk tot goed. De ochtenden is in het algemeen een interessant programma en ook Kunststof mag er zijn. Een een beetje overdreven veel aandacht voor voetbal (zegt deze voetbalgek).
Maar ja, nu komt het, dit is de mening van een 73-jarige. Ik begrijp dat de radio mijn leeftijdsgroep niet belangrijk mag vinden. En dat vind ik nog het meest onbegrijpelijke. Want adverteerders zouden juist geweldig geïnteresseerd moeten zijn in deze groep die (ondanks alle klaagzangen) beschikt over goede financiële middelen en het geld ook best wil uitgeven.
Ik wens iedereen bij Radio 1 veel sterkte. En Leve de Radio hoor - veel aangenamer dan tv.

Met vriendelijke groet,

gerrit overdijkink
Klokjeslaan 6
3601 he Maarssen
0346-568370

Jonneke van Wierst, 30 mei 2008, 12:38

Ja, het wordt tijd voor een meirevolte… En van mijn part in juni- juli- augustus- of welke maand dan ook… Alleen hebben de makers geen tijd. Te druk met het produceren van onbenullige 3-minuten vorkjes. Je hebt er daar namelijk héél veel van nodig om een uur te vullen. Trouwens, Jeroen, je weet toch ook dat het ‘wetenschappelijk bewezen’ is dat mensen niet langer dan 7 minuten achter elkaar kunnen luisteren? Binnenkort wordt dat 3 minuten!

Ik wacht op de onderzoekscommissie (à la Dijsselbloem)die over een jaar of tien gaat bekijken waar het ‘mis’ is gegaan met de nieuwsvoorziening en de(niet geheel onbelangrijke)taak van de publieke omroep in onze democratie, als blijkt dat heel Nederland nog slechts wordt bevolkt door boeren op zoek naar een vrouw op zowel radio als televisie.

Jonneke van Wierst
KRO radio 1.

Christiane Jung, 15 juni 2008, 01:23

Beste Jeroen Wilaert,

het is verschrikkelijk, dat het niet maar enig in duitsland zo is als u schrijft, maar ook in nederland. Misschien zou je een initiatief uit Keulen spannend vinden: De Radio-Lounge - het is een initiatief van freelance-journalists in Keulen, die in een oude bioscoop een avond met lange radio-stukken aanbieden met discussie’s… dit is mindstens een poging om tegen de “Formatradio” aan te gaan. Als u meer erover weten wil: http://www.freienseiten.de - Ulli Schauen zou uw zeker graag meer informatie geven.

Met vriendelijke groet
Christiane Jung - Keulen

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.