— maandag 1 december 2014, 17:21

VVOJ-leden weg na onvrede over bestuur

Na afloop van een ingelaste algemene ledenvergadering van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) hebben zeven leden hun lidmaatschap opgezegd uit onvrede over de wijze waarop de resultaten van een onderzoek door het demissionaire bestuur en de leden zijn ontvangen. Een onafhankelijke commissie deed de afgelopen tijd onderzoek naar de verdeling van betaalde VVOJ-opdrachten binnen de vereniging. Het voltallige VVOJ-bestuur stapte in juni op, nadat de schijn van belangenverstrengeling was gerezen over de gunning van enkele betaalde opdrachten die de VVOJ had binnengehaald.

Kees van den Bosch (VPRO/Argos), Joop Bouma (Trouw), Joep Dohmen (NRC Handelsblad en jurylid De Loep), Jos van Dongen (VARA/Zembla), Huub Jaspers (VPRO/Argos) en Bart Nijpels (KRO/Reporter) stapten op, omdat het sinds 4 juni demissionaire bestuur de conclusies van de onderzoekscommissie ‘ter harte’ neemt in plaats van deze ronduit te accepteren. Ook werden volgens de opstappende leden onterecht bepaalde conclusies door het bestuur niet gedeeld en werden ze volgens hen aan overige leden ‘selectief’ weergegeven.

Ze vertellen VVOJ-leden per open brief over hun beweegredenen. Het stoort de opstappende leden dat door de matig bezochte vergadering (21 leden uit 672 leden, red.) twee aanwezige bestuursleden met extra gewicht meestemden om de motie ‘ter harte nemen’ te verkiezen boven het ruiterlijk accepteren van de conclusies.

In januari 2015 wordt een nieuw bestuur geïnstalleerd; voordrachten daarvoor kunnen vanaf vandaag worden ingezonden, meldt de vereniging.

Vanwege het publiek belang heeft de VVOJ het voorlopig verslag van de ledenvergadering online gezet. De ledenvergadering in januari zal dit verslag nog officieel moeten goedkeuren.

Bekijk meer van

VVOJ

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.