— donderdag 16 mei 2019, 14:11 | 0 reacties, praat mee

‘Vuil spel’ gemeente Bloemendaal tegen kritische journalist

NH Nieuws achterhaalde de gehanteerde communicatiestrategie tegen journalist Ruud Vader | NH Nieuws

De gemeente Bloemendaal heeft in 2014 een agressieve communicatiestrategie gehanteerd rond berichtgeving over de restauratie van een landgoed en het gedrag van de toenmalige burgemeester. NH Nieuws heeft documenten in handen waarin onder meer werd gepleit voor het isoleren van tegenstanders en het mobiliseren van medestanders.

Dat Bloemendaal er hard inging, bleek vijf jaar terug ook: journalist Ruud Vader, die de zaak rond de restauratie van het Bloemendaalse landgoed Elswoutshoek volgde, kreeg toen bezoek van een medewerker van de afdeling voorlichting, met het verzoek toch wat positiever te schrijven.

De gemeente blijkt binnen de gelekte strategie onder meer van plan Vaders toenmalige werkgever Weekblad Zuid-Kennemerland telkens te benaderen als er een kritisch stuk verschijnt. “Dit moet ertoe leiden dat zijn tendentieuze berichtgeving wordt ingeperkt”, aldus de documenten die NH Nieuws citeert.

In een reactie bestempelt NVJ-secretaris Thomas Bruning de gang van zaken als “vuil spel” en een voorbeeld waar de persvrijheid in het geding is. Vader zegt dat de documenten bewijzen dat hem het werken als journalist onmogelijk is gemaakt.

Tegenover NH Nieuws wilde Bloemendaal niet reageren. Wel is bij de politie aangifte gedaan van het lekken van de bewuste documenten. Meer bij NH Nieuws

Bekijk meer van

Gemeente Bloemendaal

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.