website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

‘Vuil spel’ gemeente Bloemendaal tegen kritische journalist

Lars Pasveer — Geplaatst in conflict op donderdag 16 mei 2019, 14:11

NH Nieuws achterhaalde de gehanteerde communicatiestrategie tegen journalist Ruud Vader | NH Nieuws

NH Nieuws achterhaalde de gehanteerde communicatiestrategie tegen journalist Ruud Vader | NH Nieuws

Nieuws De gemeente Bloemendaal heeft in 2014 een agressieve communicatiestrategie gehanteerd rond berichtgeving over de restauratie van een landgoed en het gedrag van de toenmalige burgemeester. NH Nieuws heeft documenten in handen waarin onder meer werd gepleit voor het isoleren van tegenstanders en het mobiliseren van medestanders.

Dat Bloemendaal er hard inging, bleek vijf jaar terug ook: journalist Ruud Vader, die de zaak rond de restauratie van het Bloemendaalse landgoed Elswoutshoek volgde, kreeg toen bezoek van een medewerker van de afdeling voorlichting, met het verzoek toch wat positiever te schrijven.

De gemeente blijkt binnen de gelekte strategie onder meer van plan Vaders toenmalige werkgever Weekblad Zuid-Kennemerland telkens te benaderen als er een kritisch stuk verschijnt. “Dit moet ertoe leiden dat zijn tendentieuze berichtgeving wordt ingeperkt”, aldus de documenten die NH Nieuws citeert.

In een reactie bestempelt NVJ-secretaris Thomas Bruning de gang van zaken als “vuil spel” en een voorbeeld waar de persvrijheid in het geding is. Vader zegt dat de documenten bewijzen dat hem het werken als journalist onmogelijk is gemaakt.

Tegenover NH Nieuws wilde Bloemendaal niet reageren. Wel is bij de politie aangifte gedaan van het lekken van de bewuste documenten. Meer bij NH Nieuws

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.