word studentlid

— woensdag 28 oktober 2015, 09:33 | 0 reacties, praat mee

VS: nieuwe internetwet CISA passeert Senaat

VS: nieuwe internetwet CISA passeert Senaat
Michael Reynolds / EPA

Nadat het Europees Parlement gisteren alle amendementen verwierp die de Europese wet rond netneutraliteit zouden hebben versterkt, heeft de Amerikaanse Senaat ingestemd met een wet die privacy en het open karakter van internet eveneens ondermijnt. Laatste wijziging: 29 oktober 2015, 13:53

De wet Cybersecurity Information Sharing Act (CISA), die als versteviging van internetveiligheid wordt gepromoot, verplicht internetbedrijven om gegevens te delen. Volgens de senatoren die de wet (overweldigend) steunden is de wet een goede ontwikkeling, maar volgens digitale burgerrechtenbeweging Electronic Frontier Foundation (EFF) opent het de deur naar spionage op eindgebruikers.

Bedrijven die informatie uitwisselen worden onder CISA onder meer gevrijwaard van juridische gevolgen. Onschuldige gebruikers hebben daarmee geen middel om een organisatie die onterecht privégegevens doorspeelde in de rechtszaal ter verantwoording te roepen. Volgens EFF is de wet daarmee simpelweg een nieuwe, gelegitimeerde variant op de geheime afluisterprogramma’s van de Amerikaanse inlichtingendiensten.

Aanhangers van CISA stellen dat verplichte melding van inbraakpogingen en hacks (zoals vorig jaar bij filmmaatschappij Sony) daders helpt opsporen en cyberspionage zal verminderen. Alle internetbedrijven die in Amerika actief zijn, moeten meewerken.

Bekijk meer van

Verenigde Staten

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.