word studentlid

— maandag 4 juli 2022, 16:40 | 0 reacties, praat mee

VS: ‘Journalist Shireen Abu Akleh vanuit Israëlische positie gedood, maar geen opzet’

VS: ‘Journalist Shireen Abu Akleh vanuit Israëlische positie gedood, maar geen opzet’

De kogel die de bekende Palestijns-Amerikaanse journaliste Shireen Abu Akleh doodde, kwam vermoedelijk vanuit Israëlische positie, dus van een Israëlische militair. Er is geen reden om aan te nemen dat bij het incident in mei in door Israël bezet Palestijns gebied opzet in het spel was, is de uitkomst van Amerikaans onderzoek naar de dodelijke kogel. Laatste wijziging: 5 juli 2022, 08:03

Het onderzoek werd mogelijk nadat de Palestijnen het projectiel aan de Amerikanen hadden overhandigd. De deskundigen benadrukken geen definitieve conclusie te kunnen trekken omdat de fatale kogel erg beschadigd is. Het onderzoek was in een Israëlisch laboratorium onder Amerikaans toezicht, meldt Israël.

Palestijnse autoriteiten hoopten dat kon worden vastgesteld of het Israëlische leger verantwoordelijk is en toonden zich verbolgen over het resultaat van het onderzoek. Ze zeggen dat Israël de waarheid tracht te verbergen over wat er is gebeurd. En de familie van Akleh twittert “stomverbaasd” te zijn.

‘Akleh doodgeschoten door Israëlische soldaat’
Onlangs meldden de Verenigde Naties nog dat Akleh is doodgeschoten door een Israëlische soldaat. Zij baseerden zich op onderzoek en informatie van het Israëlische leger en de Palestijnse openbaar aanklager.

De journaliste werkte voor de Arabische nieuwszender al-Jazeera. Ze deed verslag van een Israëlische militaire operatie in de Palestijnse stad Jenin in bezet gebied toen ze werd doodgeschoten. Ze droeg op de bewuste 11 mei een kogelwerend vest met duidelijke vermelding dat ze van de pers was en een helm waarop stond dat ze reporter was.

Het Israëlisch-Palestijnse geruzie over de kogel komt minder dan tien dagen voor een bezoek van de Amerikaanse president Joe Biden aan Israël en de bezette Westelijke Jordaanoever.

Bekijk meer van

Shireen Abu Akleh Al Jazeera

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.