word studentlid

— woensdag 21 september 2022, 11:15 | 0 reacties, praat mee

Nieuwe analyse beschieting Shireen Abu Akleh wijst richting opzet Israëlische leger

Nieuwe analyse beschieting Shireen Abu Akleh wijst richting opzet Israëlische leger
Een digitale reconstructie van het vizier van de scherpschutter, op basis van zichtlijnen die uit beschikbaar beeldmateriaal werden geëxtrapoleerd. | Forensic Architecture

Een Israëlische scherpschutter die afgelopen mei Al Jazeera-journalist Shireen Abu Akleh doodde, vuurde meerdere keren en moet hebben gezien dat het om journalisten ging. Er werd daarna bovendien geschoten op mensen die Abu Akleh probeerden te helpen. Laatste wijziging: 15 november 2022, 08:52

Tot die conclusie komt het Londense Forensic Architecture na analyse van nieuw beeldmateriaal, deels van camera’s in de omgeving en materiaal van Al Jazeera. Ook werd audio geanalyseerd op geluid van geweervuur en inslagen.

Forensic Architecture maakte onder meer digitale reconstructies van zichtlijnen en stelt dat de scherpschutter de PRESS-markeringen niet kan hebben gemist.

Het geavanceerde onderzoek, dat Abu Akleh’s dood als buitenrechtelijke executie omschrijft, stelt dat de Israëlische schutter meerdere op de journalisten bleef vuren, hoewel iedereen kogelwerende vesten droeg met daarop ‘PRESS’-badges. Ook Abu Akleh’s helm had een PRESS-identificatie.

Desondanks werden er zeker zes keer geschoten, waarbij per salvo meerdere kogels zijn afgevuurd. Ook een toegesnelde hulpverlener werd beschoten en raakte gewond.

Forensic Architecture doet onderzoek naar staatsgeweld en schendingen van mensenrechten en werkte voor het onderzoek samen met de Palestijnse mensenrechtenorganisatie Al-Haq. Israël erkende na eigen onderzoek dat het hoogstwaarschijnlijk verantwoordelijk was voor de dood van Abu Akleh, maar sprak van een vergissing.

“Na synchronisatie van [beschikbare] video zijn er drie afzonderlijke momenten waarop is geschoten, dat doorging ook nadat de journalisten zich probeerden te verschuilen. Het tweede salvo duurde tot het moment dat Shireen werd geraakt, hetgeen de aanname steunt dat zij doelwit van dit salvo was”, concluderen de onderzoekers. Meer bij Forensic Architecture

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.