training eu starters

— donderdag 9 december 2021, 09:30 | 0 reacties, praat mee

Jimmy Lai veroordeeld voor deelname aan Tiananmen-herdenkingsbijeenkomst

Jimmy Lai onderweg naar de gevangenis na zijn arrestatie in december vorig jaar - © Kin Cheung / AP

De Hongkongse mediamagnaat Jimmy Lai is samen met twee andere prodemocratische demonstranten donderdag in Hongkong veroordeeld voor deelname aan een verboden herdenking aan de neergeslagen studentenopstand in Beijing van 1989. Laatste wijziging: 9 december 2021, 14:48

Naast Lai, de eigenaar van de vorig jaar gesloten prodemocratische krant Apple Daily, zijn journalist Gwyneth Ho en de bekende activist Chow Hang Tung nu veroordeeld. De strafmaat wordt aanstaande maandag bepaald, maar op deelname aan een illegale bijeenkomst staat een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar. Lai zit al diverse straffen uit vanwege zijn aandeel in de massademonstraties in 2019 tegen de Chinese regering en het organiseren van pro-democratische demonstraties. 

Het drietal behoort tot de duizenden die het verbod tartten en deelnamen aan een wake afgelopen juni ter herdenking van het harde optreden in 1989 op het Tiananmen-plein in Peking. Het verbod was opgelegd vanwege de pandemie, aldus China. In de afgelopen maanden werden meerdere activisten in Hongkong veroordeeld tot maandenlange celstraffen.

Vorig jaar werd in Hongkong een omstreden nieuwe Nationale Veiligheidswet aangenomen. De wet wordt door de autoriteiten, onder invloed van de Chinese regering, gebruikt om betogingen aan te pakken van bewoners die protesteren tegen het beteugelen van vrijheden in Hongkong.

De Chinese president Xi Jinping heeft volgens Reporters Without Borders (RSF) een “nachtmerrie” van media-onderdrukking gecreëerd die het Mao-tijdperk waardig is, en volgens de persvrijheidsorganisatie bevindt de journalistiek in Hongkong zich in een “vrije val”, zo blijkt uit een eerder deze week gepubliceerd rapport over China.

The Great Leap Backwards of Journalism in China’ is een vernietigend document van 82 pagina’s dat de versnelling aantoont van China’s schendingen op het gebied van vrijheid van mening en meningsuiting. Het rapport, uitgebracht op 7 december 2021, onthult de ongekende repressiecampagne die het Chinese regime de afgelopen jaren heeft gevoerd tegen de journalistiek en het recht op informatie wereldwijd. Meer bij The Guardian / BBC / NOS / de Volkskrant

Bekijk meer van

RSF Jimmy Lai China

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.