Jimmy Lai veroordeeld voor deelname aan Tiananmen-herdenkingsbijeenkomst

De Hongkongse mediamagnaat Jimmy Lai is samen met twee andere prodemocratische demonstranten donderdag in Hongkong veroordeeld voor deelname aan een verboden herdenking aan de neergeslagen studentenopstand in Beijing van 1989.
Naast Lai, de eigenaar van de vorig jaar gesloten prodemocratische krant Apple Daily, zijn journalist Gwyneth Ho en de bekende activist Chow Hang Tung nu veroordeeld. De strafmaat wordt aanstaande maandag bepaald, maar op deelname aan een illegale bijeenkomst staat een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar. Lai zit al diverse straffen uit vanwege zijn aandeel in de massademonstraties in 2019 tegen de Chinese regering en het organiseren van pro-democratische demonstraties.
Het drietal behoort tot de duizenden die het verbod tartten en deelnamen aan een wake afgelopen juni ter herdenking van het harde optreden in 1989 op het Tiananmen-plein in Peking. Het verbod was opgelegd vanwege de pandemie, aldus China. In de afgelopen maanden werden meerdere activisten in Hongkong veroordeeld tot maandenlange celstraffen.
Vorig jaar werd in Hongkong een omstreden nieuwe Nationale Veiligheidswet aangenomen. De wet wordt door de autoriteiten, onder invloed van de Chinese regering, gebruikt om betogingen aan te pakken van bewoners die protesteren tegen het beteugelen van vrijheden in Hongkong.
De Chinese president Xi Jinping heeft volgens Reporters Without Borders (RSF) een “nachtmerrie” van media-onderdrukking gecreëerd die het Mao-tijdperk waardig is, en volgens de persvrijheidsorganisatie bevindt de journalistiek in Hongkong zich in een “vrije val”, zo blijkt uit een eerder deze week gepubliceerd rapport over China.
’The Great Leap Backwards of Journalism in China’ is een vernietigend document van 82 pagina’s dat de versnelling aantoont van China’s schendingen op het gebied van vrijheid van mening en meningsuiting. Het rapport, uitgebracht op 7 december 2021, onthult de ongekende repressiecampagne die het Chinese regime de afgelopen jaren heeft gevoerd tegen de journalistiek en het recht op informatie wereldwijd. Meer bij The Guardian / BBC / NOS / de Volkskrant
Praat mee