word studentlid

— donderdag 19 oktober 2017, 08:56 | 0 reacties, praat mee

VS: ‘Celstraf voor journalisten reële optie bij lekken’

VS: ‘Celstraf voor journalisten reële optie bij lekken’
De Amerikaanse procureur-generaal Jeff Sessions | Michael Reynolds / EPA

De Amerikaanse procureur-generaal Jeff Sessions heeft in een senaatsverhoor geweigerd gevangenisstraf uit te sluiten voor journalisten die gelekte documenten krijgen toegespeeld en hun bronnen vervolgens geheim houden. Laatste wijziging: 19 oktober 2017, 09:00

Sessions zei desgevraagd zo’n toezegging niet te kunnen doen, omdat er geen wetgeving is die journalisten in de Verenigde Staten bijzondere bescherming biedt. Hij stelde dat de regering “op dit moment” geen agressieve stappen tegen de media onderneemt en dat in dergelijke confrontaties met journalisten eerst ‘alternatieven’ worden onderzocht.

Het ontbreken van brede bescherming geeft volgens Sessions de overheid het recht om op te treden “wanneer de nationale veiligheid in het geding is, wanener het land in gevaar is.” Dan zetten we de autoriteit die ons juridisch en grondwettelijk ter beschiking staat indien nodig natuurlijk in, aldus Sessions.

Een Amerikaanse journalist die een dagvaarding rond bronnen negeert, kan in Amerika de gevangenis indraaien vanwege minachting van de rechtbank. Twaalf jaar geleden zat journaliste Judith Miller (New York Times) drie maanden in de gevangenis omdat ze bronnen niet wilde delen. Ze zei uiteindelijk meewerking toe, kwam vrij - maar kon zich haar bron ‘helaas’ niet meer herinneren.

Volgens de Washington Post zijn Sessions’ uitspraken zorgwekkend en weinig terughoudend, zeker in een tijd waarin de president constant zeurt over nepnieuws en zenders die onwelgevallig nieuws brengen met opheffing bedreigt.

Bekijk meer van

Jeff Sessions

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.