word actief nvj klein

— vrijdag 24 mei 2013, 10:12 | 0 reacties, praat mee

Vrouw met ballen

Natalie Righton verbleef voor de Volkskrant drie jaar in Afghanistan. De correspondent schreef over de situatie in het oorlogsgebied. Ze verbleef in Kaboel, maar reisde ook af naar andere regio’s. Dat deed ze met fotograaf Ton Koene, die een driedelige documentaire maakte over haar werk. De eerste twee afleveringen zijn al uitgezonden en terug te kijken via internet. De laatste uitzending is op 26 mei. Laatste wijziging: 17 april 2014, 13:55

Koene heeft een indringende serie gemaakt. In ‘Extreem leven: Nathalie Righton in Afghanistan’, sta je steeds versteld van de bizarre omstandigheden in het islamitische land. In de eerste aflevering staat ze bijvoorbeeld in de stad Maidan op de brokstukken van een gebouw en zegt: ‘Dit is Afghanistan jongens, bommen. En alles gaat kapot.’ Ze kijkt radeloos om zich heen, haar hand omsluit losjes het altijd aanwezige schrijfblokje. Er is net een truck ontploft en de schade is groot. Righton meldt zich als journalist bij de Amerikaanse soldaten en mag doorlopen.

Righton koos ervoor, in tegenstelling tot veel andere journalisten, om in Afghanistan te reizen zonder bescherming van het leger. Een niet onbelangrijk gevolg daarvan is dat ze constant op haar hoede moet zijn. Ontvoering en aanslagen dreigen. Haar drang naar avontuur heeft haar drie jaar in Afghanistan gehouden. Maar ze is regelmatig bang. Koene legt haar breekbare kant goed vast en laat ook zien hoe moeilijk het is om in een oorlogs­gebied te werken.

In de tweede aflevering schrijft Righton een artikel voor de Volks­krant over het groeiende aantal moorden op jonge meisjes in Kunduz. Koene geeft een realistisch beeld van de onmogelijke situatie, met corrupte politieagenten die mensen opsluiten zonder bewijs en de kromme man-vrouwverhouding. Righton reist altijd met haar vertaler, maar het blijft een groot risico. De plaatsen die ze bezoeken zijn onveilig en ze kan maximaal drie uren op één plek blijven. Alleen dan lukt het om de taliban te ontlopen.

‘Zeventig procent van mijn tijd ben ik niet bezig met schrijven, maar met dingen uitzoeken en dat gaat vaak over mijn veiligheid’, zegt ze in de documentaire. De correspondente neemt veel risico’s en ontving in 2012 een Tegel voor haar werk. De journaliste keerde begin dit jaar terug naar Nederland. Eerder publiceerde zij een boek over het werk als oorlogscorrespondent: ‘Duizend dagen extreem leven: dagboek van een oorlogscorrespondent in Afghanistan’.

Extreem leven: Nathalie Righton in Afghanistan is te zien op 26 mei om 20.23 uur op Nederland 2. Deze aflevering gaat over de Nederlandse trainingsmissie van de politie in Kunduz.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.