banner festival 23

— vrijdag 5 augustus 2022, 17:39 | 0 reacties, praat mee

VPRO maakt van huisstijlfilmpjes ‘dynamisch’ tv-kunstwerk

© Streetart Frankey

VPRO laat de komende jaren bekende en minder bekende vormgevers nieuwe idents ontwerpen: de beroemde (animatie)filmpjes rond het logo van de vrijzinnig protestanten dat na uitzending van ieder programma te zien is. Jaap Drupsteen (1942), grondlegger van dit genre bij de VPRO, maakte na 52 jaar een nieuwe. Maar onder meer ook Streetart Frankey (1977) stortte zich op de ident. De omroep wil zo een ‘dynamische’ kunstcollectie opbouwen. Laatste wijziging: 5 augustus 2022, 17:47

Streetart Frankey (Frank de Ruwe) liet zich voor zijn ident (die maar 5 seconden mag duren) inspireren door de strips van Sjef van Oekel van Theo van den Boogaard en Wim T. Schippers, waarin ontregelende gebeurtenissen zich razendsnel opvolgen. ‘Het is mijn grafische vertaling van een situatie waarin in no-time een totale ravage ontstaat. Maar ondertussen vormt zich wel het VPRO-logo.’

Traditie
De VPRO heeft een lange traditie in uitgesproken vormgeving via deze enkele seconden durende filmpjes, met eronder meestal indringende muziek, die de huisstijl van de omroep bepaalt. Nieuw is dat de komende jaren verschillende Nederlandse kunstenaars hun visie op de VPRO zullen vertalen in een geheel eigen versie van deze miniatuurtjes.

Inmiddels hebben naast Streetart Frankey en Jaap Drupsteen ook Shertise Solano, Aisha Madu, Job, Joris & Marieke, Munir de Vries, Annegien Schilling, Maison the Faux, Zoro Feigl, Fiona Tan en Claudy Jongstra hun medewerking toegezegd.

Vanaf 29 augustus 2022 zijn de eerste vier nieuwe VPRO-idents op tv te zien van de hand van Jaap Drupsteen, Shertise Solano, Streetart Frankey en Aisha Madu.

Tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven eind oktober wordt een expositie gewijd aan de eerste acht werken. 

Bekijk meer van

VPRO

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.