mgm nvj maart

— zondag 18 september 2022, 06:00 | 0 reacties, praat mee

Voorpublicatie van ‘In de Spiegel’: Kees Jongkind blikt terug op het beruchte interview met Michael Boogerd

Voorpublicatie van ‘In de Spiegel’: Kees Jongkind blikt terug op het beruchte interview met Michael Boogerd
Michael Boogerd geeft in een televisie-interview met Kees Jongkind van de NOS openheid van zaken over zijn gebruik van doping. - © NOS/ANP

Frénk van der Linden vroeg 64 collega’s, van Paul Witteman tot Nina Jurna, van Lara Billie Rense tot Tijs van den Brink, van Noraly Beyer tot Fokke Obbema, door welke gesprekken zij als interviewer werden geraakt of zelfs veranderd. Het resultaat is de bundel 'In de spiegel' die begin november verschijnt. In onderstaande voorpublicatie reconstrueert Kees Jongkind het interview dat hij in 2013 voor de NOS met wielrenner Michael Boogerd had.

In het gesprek bekende Boogerd dat hij van 1997 tot 2007 veelvuldig gebruik had gemaakt van doping. De biecht kwam niet geheel als verrassing en bevestigde de geruchten die zich dan al langere tijd rondom Boogerd hadden opgestapeld. Toch had het televisie-interview enorme consequenties voor zowel Boogerd alsook voor de Nederlandse wielersport.

‘Heb je spijt?’
Het is begin maart 2013. Ik loop de kamer in van Maarten Nooter, de hoofdredacteur van NOS Studio Sport. “Het is zover”, zegt hij als ik de deur achter me heb dicht getrokken. ‘Michael Boogerd gaat praten en we willen dat jij het tv-interview doet.’

“En dan ben ik zeker de Oprah van de Lage Landen?”, probeer ik grappig te zijn. Refererend aan de bekentenis die Lance Armstrong twee maanden eerder deed bij Oprah Winfrey. Een volledig geregisseerd vraaggesprek waarin de zevenvoudig Tourwinnaar eindelijk toegaf dat hij jarenlang doping had gebruikt.

Het internationale wielrennen is op het absolute dieptepunt beland. De geloofwaardigheid van de sport is volledig verdwenen. Michael Boogerd is een van de grote Nederlandse renners uit het zogenaamde Epotijdperk. Oud-ploeggenoten Grischa Niermann, Michael Rasmussen, Danny Nelissen en Thomas Dekker bekenden eerder zich schuldig te hebben gemaakt aan het gebruik van verboden middelen toen ze voor de Rabobankploeg reden. Bovendien heeft de Oostenrijkse dopinghandelaar Stefan Matschiner onlangs toegegeven dat Boogerd hem in 2006 en 2007 totaal 17.000 euro betaalde. Het net heeft zich rond Boogerd gesloten. Er zal dus niemand raar opkijken van zijn bekentenis. Ik vind het eervol dat ik ben gevraagd als interviewer, maar tegelijkertijd vraag ik me af of er wel eer aan te behalen valt.

Einde middag rijd ik met Maarten Nooter naar Ouderkerk aan de Amstel, naar het kantoor van Patrick Wouters, de manager van Boogerd. Het is na kantooruren zodat niemand ons kan storen of betrappen. Het aanstaande interview moet nog geheim blijven. Naast Patrick en Michael is ook advocaat Harro Knijff aanwezig. Michael maakt een timide indruk. Hij heeft een koortslip. Hij vertelt dat hij door de knieën is gegaan nadat hij op de voetbalclub van zijn zoontje was aangesproken door een achtjarig ventje.

“Hé, ik zag jou op tv. Jij hebt doping gebruikt!” Michael schaamde zich kapot. Hij hoopt door zijn openlijke biecht weer normaal verder te kunnen met zijn leven. We zitten bij elkaar om het interview voor te bereiden. Het zal de volgende ochtend op een ‘geheime’ locatie elders in Ouderkerk plaatsvinden. De uitzending is nog dezelfde avond en zal 25 minuten duren. Ik krijg het benauwd, want tijdens de bespreking wordt wel duidelijk dat de bekentenis nogal beperkt zal zijn. Michael geeft aan dat hij wil vertellen wat hij heeft gedaan, maar zodra anderen in het verhaal voorkomen, gaan zijn kaken op elkaar. Dat wordt dan een hele korte verklaring, want natuurlijk zijn er anderen bij betrokken. Hoe vul ik in godsnaam een half uur? De advocaat wil graag weten wat de vragen precies zullen zijn, maar daar pas ik voor. Ik ga geen vraag-en-antwoordspelletje doen. Dat wordt schoorvoetend geaccepteerd.

De volgende ochtend ren ik eerst een rondje langs de Kromme Rijn in m’n woonplaats Utrecht. Onderwijl draai ik het interview af in mijn hoofd; wat heeft-ie gebruikt, wanneer, hoe, waarom? Hoe kijkt hij erop terug? Is er sprake van berouw? Ik realiseer me dat Boogerd zich op de vlakte zal houden. Het zal echt een persoonlijk verhaal moeten worden, want de vraag of er vanuit de Raboploeg sprake was van een systematisch dopingprogramma, zal zeker onbeantwoord blijven. Ik prent mezelf in dat ik die vragen toch moet stellen, wetende dat ik geen antwoord ga krijgen. Alleen al de manier waarop iemand weigert open kaart te spelen, spreekt soms boekdelen.

De cameraploeg heeft ergens in Ouderkerk een interviewopstelling gemaakt. We zetten Boogerd voor een zwart doek, waarop later beelden worden geprojecteerd. Er zijn ook nog twee aparte kamers ingericht waar kan worden meegekeken op een monitor. Eén voor de entourage van Boogerd en één voor een paar collega’s van de NOS. In de ene kamer wordt dus gecontroleerd of Michael niet te veel zegt, en in de andere kamer wordt gekeken of er toch nog ergens extra op doorgevraagd kan worden. Alle partijen willen een maximaal resultaat maar dat betekent voor allebei iets anders.

Michael is nerveus en ik ben gespannen. Hij vertelt dat hij enorm tegen deze dag heeft opgezien. “Zullen we dan maar beginnen?”, vraag ik als we tegenover elkaar hebben plaatsgenomen. Hij bijt op zijn lip. Liever niet, maar hij moet. Hij wil er vanaf. Camera loopt.

Openingsvraag: “Heb je gebruikt en zo ja wat?”
Boogerd: “Ja, ik heb ook doping gebruikt. Ik heb Epo gebruikt en cortisonen en in de laatste jaren van mijn carrière ook nog bloedtransfusies gedaan.”

Het hoge woord is eruit. Het aantal middelen valt me mee als je dat vergelijkt met het aantal producten dat Michael Rasmussen oplepelde tijdens zijn bekentenis. Is dit echt alles? Boogerd zegt van wel. Hij vertelt dat het de periode van 1997 tot en met 2007 bestrijkt, maar hij wil niet in detail treden over welke periodes hij precies wel en niet gebruikte. Eigenlijk zijn we er dan al. Dit statement van een minuut zal alle nieuwsprogramma’s van die dag halen. Maar onze eigen uitzending duurt 24 minuten langer…

Uiteindelijk wordt het een gesprek over een jonge talentvolle Haagse wielrenner die opeens merkt dat hij voorbij wordt gereden door gasten waar hij vroeger makkelijk van won. Al snel wordt het hem duidelijk dat het grootste gedeelte van het peloton snoept van een verboden middel dat niet te traceren is. Dan heb je de keuze: doe je mee of niet? Natuurlijk is het verboden, maar als iedereen het doet. Boogerd kiest. Hij ziet het niet als bedriegen. Hij noemt het onderdeel van zijn vak.

“Ik had het idee dat het er gewoon bij hoorde!”

Ik heb me voorgenomen om geen waardeoordeel te vellen tijdens het interview. Ik houd het strikt bij feiten en het verhaal van Boogerd. Natuurlijk vraag ik me af wat ik zelf zou doen in zijn situatie. Als wielrennen je lust en je leven is en iedereen om je heen graait in de snoeppot zonder dat de buitenwereld het merkt, dan weet ik niet of ik zelf de verleiding had kunnen weerstaan. Ik laat het oordeel liever aan de mensen in de huiskamer. Ik zie Boogerd peentjes zweten. Barbertje moet hangen, terwijl veel van zijn generatiegenoten hun mond houden. Ik word overvallen door een gevoel van compassie in plaats van boosheid of teleurstelling omdat hij de kluit heeft belazerd. Ik loop lang genoeg mee om te weten dat je voor niemand in de topsport je hand in het vuur kunt steken. Ik ben eerder blij dat mede door zijn bekentenis de mist waarin het peloton jarenlang heeft gereden aan het optrekken is.

Ik vraag aan Michael of hij spijt heeft.

“Ik heb spijt dat ik in deze cultuur wielrenner ben geweest en dat ik die cultuur in stand heb gehouden. Ik heb er spijt van dat ik nooit mijn vinger heb opgestoken en publiekelijk heb gezegd “jongens, dit gaat zo niet langer. Dit gaat niet goed.” Ik was liever in een andere periode wielrenner geweest.”

Na anderhalf uur stoppen we met de opnames. Er is halverwege nog overleg geweest met beide hulpteams, maar uiteindelijk is de conclusie dat alles is gevraagd en voor zover mogelijk ook beantwoord. Michael is leeg. Het gesprek heeft hem veel moeite gekost. Na een gezamenlijke kop koffie, haast ik me naar Hilversum om het programma in elkaar te zetten. Er kijken die avond bijna een miljoen mensen naar de Boogerd biecht.

Ik heb een dubbel gevoel overgehouden aan het interview. Aan de ene kant is er de langverwachte bekentenis, aan de andere kant ben ik er toch niet in geslaagd iets meer informatie los te krijgen over hoe zijn dopinggebruik precies was georganiseerd. Boogerd wilde daar niets over zeggen. Dat is onbevredigend. We hebben het interview nog wel intern geëvalueerd en uiteindelijk was de conclusie dat er gewoon niet meer te halen viel.

En wat heeft het Boogerd nou uiteindelijk opgeleverd? De wielerwereld was niet blij met zijn verhaal. Oud-renners vonden dat hij de omerta had geschonden, fans voelden zich bedrogen en op social media wordt hij nog steeds voor van alles en nog wat uitgemaakt. Daarnaast kreeg hij van de internationale wielerunie UCI ook nog eens een schorsing van twee jaar aan zijn broek. Bovendien kampte hij met paniekaanvallen en is hij zelfs in therapie geweest.

Volgens mij gaat het nu wel weer goed met Michael Boogerd, maar ik ben benieuwd wat hij antwoordt als ik hem nu zou vragen: “Heb je spijt?”

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.