banner festival 23

— maandag 17 oktober 2022, 08:52 | 0 reacties, praat mee

Voormalig AIVD’er beveiligde de website van De Correspondent: ‘We hadden het wel moeten weten’

Een ex-medewerkers van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) was tussen 2016 en 2021 verantwoordelijk voor de beveiliging van de website van het journalistieke platform De Correspondent. Ook beveiligde hij het mailverkeer en het opslaan van dikwijls vertrouwelijk bronmateriaal van het medium, meldt NRC. Laatste wijziging: 18 oktober 2022, 08:09

“Wij hadden het natuurlijk moeten weten, dan hadden we een afweging kunnen maken”, zegt Maurits Martijn, destijds lid van de hoofdredactie van De Correspondent, in een reactie aan de krant.

Ook Dimitri Tokmetzis, die in het verleden voor De Correspondent schreef over onderwerpen als online beveiliging en hackers, zegt dat de man met de kennis van nu nooit was aangenomen: “Wel of geen infiltrant, als we dit hadden geweten was hij niet binnengekomen. De man had toegang tot al onze vertrouwelijke bronnen. Dat risico hadden we nooit genomen, als we zijn achtergrond hadden gekend.”

De ex-AIVD’er in kwestie ontkent dat hij een infiltrant was en geeft aan dat hij niet over zijn tijd bij de AIVD mocht praten. “Dat is namelijk staatsgeheime informatie, is mij verteld.”

Volgens NRC is De Correspondent niet het enige medium dat diensten van een ex-AIVD’er heeft afgenomen. Bij nrc.next ging in 2006 een ex-medewerker van de dienst aan de slag. Het hoofd van communicatie van de AIVD werd in 2008 journalist bij de Volkskrant.

De laatste tijd is er veel aandacht voor het spanningsveld tussen inlichtingendiensten en Nederlandse journalisten. Afgelopen zaterdag schreef NRC bijvoorbeeld over een aantal journalisten dat in de loop der jaren is geronseld door de AIVD.

Bekijk meer van

De Correspondent AIVD

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.