website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Voorarrest Cumhuriyet-journalisten weer verlengd

Lars Pasveer — Geplaatst in gevangenschap op donderdag 14 september 2017, 09:00

EPA

EPA

Nieuws

Internationale journalistieke organisaties hebben met zorg gereageerd op de verlenging van het voorarrest van zes journalisten van dagblad Cumhuriyet. Zij worden beschuldigd van lidmaatschap van een terreurorganisatie en het verspreiden van propaganda. Ze blijven nu vastzitten tot minstens 25 september, wanneer het proces verder gaat.

Afgelopen maandag was de zesde zitting in de zaak tegen de journalisten, die inmiddels al 300 dagen in voorarrest zitten. Ondanks die lengte is het verhoor van de groep nog niet afgerond en loopt ook een onderzoek naar het telefoongebruik van de zes nog. De rechtbank wil ook toegang tot privégegevens; de journalisten worden gemaand hun wachtwoorden af te staan.

De Europese en Internationale Federatie van Journalisten stellen dat de groep nu al maanden zonder enige vorm van gefundeerd bewijs vastzitten. Zij moeten vrij komen, stelt EFJ/IFJ. In Turkije zitten sinds de arrestatiegolf na de mislukte couppoging in 2016 wereldwijd de meeste journalisten gevangen.

Het proces wordt op 25 september hervat.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.