website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Volkskrantjournalisten opgepakt in Burundi

Luna van der Waarde — Geplaatst in gevangenschap op dinsdag 29 december 2015, 11:18

Sven Torfinn

Sven Torfinn

Nieuws

De Volkskrantjournalisten Kees Broere en Sven Torfinn zijn maandag 21 december door het oog van de naald gekropen. Zij vielen in handen van de beruchte inlichtingendienst van Burundi, SNR. Vaak verdwijnen opposanten die in handen vallen van de Burundese geheime dienst, maar Broere en Torfinn stonden na een middag weer op straat, schrijft Broere in een reportage voor de Volkskrant.

‘Wie hier binnengaat, weet dat het verdwijnpunt is bereikt, zoals kenners het noemen’, schrijft Broere. Hij en Torfinn wilden zonder accreditatie het land in. En werden vervolgens bij de grens aangehouden door de politie. Die droeg de journalisten al snel over aan de SNR.

De inlichtingendienst van Burundi is een van de meest ‘radicale’ organisaties binnen het overheidsapparaat. Broere: ‘Nu het land in zwaar weer is gekomen, dreigt dat politieke conflict te ontaarden in een, opnieuw, etnische strijd.’

Afgelopen augustus kwam de Burundese journalist Esdras Ndikumana bij de SNR terecht. Hij werkte onder meer voor het Franse radiostation RFI. Ndikumana is twee uur lang mishandeld, waarna hij dagen erna niet kon lopen.

Bij Broere en Torfinn liep het beter af. Broere schrijft: ‘Dit alles is ons zo’n beetje bekend als wij aan het begin van de avond bij de SNR een flesje cola aangeboden krijgen. Een uurtje later zijn we alle drie weer vrij. We hebben geluk gehad.’

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

COP Bladenmaken

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.