— maandag 13 juli 2015, 08:56 | 1 reactie, praat mee

‘Volkskrant moet woord allochtoon afschaffen’

Marco de Swart / ANP

De Volkskrant moet stoppen met de kwalificatie 'allochtoon'. Dat is volgens ombudsvrouw Annieke Kranenberg behalve een leeg containerbegrip ook een term die het wij-zijdenken 'versterkt'. "Al jaren wordt selectief, inconsequent en misleidend met etnische kwalificaties in de krant omgegaan." Laatste wijziging: 16 juli 2015, 11:02

Aanleiding is een reportage over de rellen in de Haagse Schilderswijk, met de passage: “Op het plein staan een man of driehonderd. Driekwart daarvan is Marokkaans, de rest Turks, Surinaams of Antilliaans. Er lopen ook een paar Nederlanders tussen, die net zo fanatiek stenen gooien.”

“Wanneer etnische vermelding relevant is [...], kan een voorbeeld worden genomen aan het Amerikaanse koppeltekenmodel. In de VS is het spreken over African-Americans, Irish-Americans etc, in de media en daarbuiten gemeengoed.[...] Wil de redactie feitelijk en secuur zijn, dan dient zij in de eigen berichtgeving systematisch de streepjes-Nederlander in te voeren.” Zo’n regel geldt overigens niet voor citaten en opiniestukken. De redactie legt een ander niets op.

Als alternatief geeft Kranenberg ook nog de woorden ‘migranten’ of ‘van migrantenafkomst’. “Dat klinkt zakelijker dan krampachtige alternatieven als ‘medelanders’ of ‘nieuwe Nederlanders’.”

Of het allemaal veel gaat helpen, betwijfelt Volkskrant-columniste Elma Drayer: ‘Je kunt allochtonen best Puntjepuntje-Nederlanders noemen, het wij-zij denken zal er niet als bij toverslag door verdwijnen.’

Bekijk meer van

Volkskrant Annieke Kranenberg

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Yohannes, 13 juli 2015, 10:23

En wat zie je op de website van de journalistiek, Villamedia? Een foto dat blijkbaar deze journalist nodig vindt om het bij dit artikel te plaatsen: dan weet je welke associaties het woord “allochtoon” bij de blanke samenleving oproept. En dat kun je niet afschaffen door alleen maar zo’n apartheid term “allochtoon” af te schaffen, wat op zich een stap in de goede richting is… Een psychologisch/antropologisch onderzoek is nodig om uit te zoeken waarom de woorden “apartheid” en “allochtoon” Nederlandse uitvindingen zijn.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.