— maandag 2 mei 2016, 09:06 | 0 reacties, praat mee

Volkskrant-lezers “cruciale informatie onthouden”

De Volkskrant heeft haar lezers "cruciale informatie onthouden” over een undercoveractie van journalist Maarten Zeegers. De krant verzuimde te vermelden dat Zeegers zich voordeed als moslim in de artikelen die hij schreef vanuit het Haagse Transvaalkwartier. Dat schreef de Volkskrant-ombudsvrouw Annieke Kranenberg deze zaterdag.

De krant had volgens haar moeten afwegen of het nodig was “een zwaar middel” als undercoverjournalistiek in te zetten.

Zeegers zegt te hebben gekozen voor de undercoveractie omdat hij niet meer werd vertrouwd in de wijk. Alleen bij de redactie was niet duidelijk dat Zeegers tegenover buurtbewoners zei dat hij zich had bekeerd, met djellaba door de wijk fietste en zich als vrome moslim voordeed. De chef wist dat hij zich niet altijd bekendmaakte als journalist, dat hij niet weersprak dat hij moslim was als mensen dat aannamen. Hij zag het als participatiejournalistiek, niet als een undercoveractie. Daar had hij scherper op moeten zijn, vindt de chef achteraf.

Zeegers beaamt dat het een geleidelijk proces was, maar stelt dat de redactie wel wist dat hij zich voordeed als moslim. Dat bleek bovendien uit de stukken, zegt hij. Die bevatten meerdere aanwijzingen, zo zei hij tijdens de ramadan: ‘Ik vast.’

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.