— maandag 18 oktober 2021, 11:46 | 0 reacties, praat mee

Volgens de politie hebben journalisten tijdens demonstraties naast rechten vooral plichten

Hans Nijenhuis terwijl hij wordt aangehouden. - © Foto: Rene Hendriks

Vorige week werden drie Nederlandse journalisten gearresteerd die verslag deden van klimaatacties in Den Haag, Mac van Dinther (de Volkskrant), Hans Nijenhuis en fotograaf Marco de Swart (AD). Zij gaven in kranten en op tv commentaar op hun aanhouding. Politiewoordvoerder Wim Hoonhout zegt in NRC daarover onder meer: "Journalisten hebben rechten, maar ook plichten. Zoals bijvoorbeeld opvolgen van een aanwijzing van een agent.” Laatste wijziging: 18 oktober 2021, 13:54

Er was kritiek op het oppakken van de journalisten. Het was onnodig om dat duidelijk genoeg was dat het om journalisten ging. Hoonhout geeft aan dat het niet meevalt om in het heetst van de strijd uit te maken of iemand journalist is. Een perskaart helpt niet altijd, want die is te vervalsen en even googlen op de persoon daar is dan geen tijd voor.

Kritiek op het politieoptreden via diezelfde media valt niet altijd goed bij de politie, geeft Hoonhout aan: „Als journalisten via al hun grote platforms hun beklag over ons doen, dan vinden veel collega’s daar wel wat van.” Hij legt demonstratief zijn handen onder zijn benen. „Dan moeten we even op onze handen zitten.” Maar, zegt hij ook, daar blijft het vervolgens bij. „De Haagse collega’s gaan de Volkskrant-journalist uitnodigen voor een gesprek, om het bij te leggen. Want we moeten weer met elkaar verder. Het beschermen van onze democratie is onze gezamenlijke opdracht.”

Bij het oppakken van Nijenhuis proberen de journalist met een visitekaartje aan te tonen dat hij aan het werk was. Dat vindt Hoonhout echt onvoldoende. Uit NRC: “Kijk maar,” zegt hij, terwijl hij zijn telefoon aanreikt waarop een foto te zien is. „Nijenhuis zegt nu dat hij zijn perskaart toonde. Zijn hoofdredacteur (Rennie Rijpma, red.) schreef dat ook. Maar kijk deze foto dan. Dat is geen perskaart, dat is een visitekaartje!”

Via Twitter laat Nijenhuis weten begrip te hebben voor het verhaal van Hoonhout: alles heeft twee kanten.

Daar denkt Van Dinther anders over. “Sorry hoor, maar hier druipt het slijm vanaf. Ik heb er wel wat op af te dingen. Ik maakte geen deel uit van een groep, had een geldige perskaart, liep niemand in de weg en werd met grof geweld tegen een bus gesmeten. Daar was niks evenwichtigs aan.”

Later vult Van Dinther dat nog aan met onder meer: “Hans, als ik jouw week even mag resumeren: je gaat bij een stel activisten in de bus zitten zonder geldige perskaart. Als jullie gearresteerd worden, hang je snel de kaart van je fotograaf om je nek en roep je dat je journalist bent.”

In NRC zegt Thomas Bruning van de NVJ excuses te verwachten van de politie Den Haag, omdat de drie aangehouden journalisten volgens hem een politieperskaart hadden. In het geval van Hans Nijenhuis en Marco de Swart wordt dit door de politie overigens betwist.

Wel begrijpt hij dat de controle voor politie tijdens „complexe demonstraties” moeilijk is, omdat hij ziet dat steeds meer mensen zeggen dat ze journalist zijn, zonder het met een politieperskaart te kunnen aantonen. „Maar dan nog is het een kwestie van googelen of een persoon daadwerkelijk gekoppeld is een media-organisatie, dat hoeft geen uren te duren.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.