— woensdag 12 mei 2010, 09:10 | 0 reacties, praat mee

VNG in geweer tegen Wob-vonnis

Gemeenten doen er goed aan kosten in rekening te blijven brengen voor het indienen van Wob-verzoeken (Wet openbaarheid bestuur). Dat advies komt van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Daarmee gaan gemeenten dan wel in tegen een recent vonnis van de Haagse rechtbank. Journalist Brenno de Winter had beroep aangetekend tegen een besluit van gemeente Kaag en Braassem, dat voorzag in het in rekening brengen van kopieerkosten en leges voor het in behandeling nemen van het Wob-verzoek. De rechter gaf hem gelijk.

De VNG vindt dat de autonome beslissingsruimte van de gemeente, die voortvloeit uit de Grondwet en de Gemeentewet, in het geding is en dat de rechter daar geen rekening mee heeft gehouden.

Brenno de Winter verwacht dat de gemeente Kaag en Braassem nu in hoger beroep zal gaan. Anders gaat hij verder procederen.

Ook RTL Nieuws is betrokken in deze zaak. De nieuwsorganisatie heeft al voor 10.000 euro aan leges betaald voor WOB-verzoeken. Op basis van het recente vonnis ging RTL Nieuws er van uit dat geld te kunnen terugvragen.

De Winter is verbaasd over de argumenten van de VNG. ‘Op basis daarvan zouden gemeenten ook weer de lijfstraffen kunnen invoeren.’

Bekijk meer van

WOB wob

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.