banner festival 23

— woensdag 12 mei 2010, 09:10 | 0 reacties, praat mee

VNG in geweer tegen Wob-vonnis

Gemeenten doen er goed aan kosten in rekening te blijven brengen voor het indienen van Wob-verzoeken (Wet openbaarheid bestuur). Dat advies komt van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Daarmee gaan gemeenten dan wel in tegen een recent vonnis van de Haagse rechtbank. Journalist Brenno de Winter had beroep aangetekend tegen een besluit van gemeente Kaag en Braassem, dat voorzag in het in rekening brengen van kopieerkosten en leges voor het in behandeling nemen van het Wob-verzoek. De rechter gaf hem gelijk. Laatste wijziging: 12 mei 2010, 11:17

De VNG vindt dat de autonome beslissingsruimte van de gemeente, die voortvloeit uit de Grondwet en de Gemeentewet, in het geding is en dat de rechter daar geen rekening mee heeft gehouden.

Brenno de Winter verwacht dat de gemeente Kaag en Braassem nu in hoger beroep zal gaan. Anders gaat hij verder procederen.

Ook RTL Nieuws is betrokken in deze zaak. De nieuwsorganisatie heeft al voor 10.000 euro aan leges betaald voor WOB-verzoeken. Op basis van het recente vonnis ging RTL Nieuws er van uit dat geld te kunnen terugvragen.

De Winter is verbaasd over de argumenten van de VNG. ‘Op basis daarvan zouden gemeenten ook weer de lijfstraffen kunnen invoeren.’

Bekijk meer van

WOB wob

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.