— maandag 27 oktober 2014, 14:01

Omroep Brabant moet rectificeren

De kantonrechter van Eindhoven heeft in een kort geding bepaald dat Omroep Brabant uitlatingen van een eigen journalist over vermeend misbruik van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) moet rectificeren. Na een reportage van oktober vorig jaar, waarin onder meer een Wob-verzoek rond 100.000 documenten aan de gemeente Gemert-Bakel werd behandeld, maakte de journalist over de in de reportage opgevoerde indiener van het omvangrijke verzoek de opmerking dat "het hem puur om het geld te doen is". Bij overschrijding van de reactietermijn kan een indiener zo'n 1200 euro claimen. In de reportage werd de klagende partij kort gebeld over de reden van het Wob-verzoek aan Gemert-Bakel. Enkel de reactie "Is dat verboden dan"?" bewees volgens de journalist de louter financiële motieven achter het volgens Gemert-Bakel praktisch onuitvoerbare verzoek. De naam van de indiener in het nagesprek in verband brengen met Wob-verzoeken die enkel omwille van de dwangsom worden ingediend, is onrechtmatig, aldus de rechter. Een rectificatie is daarvoor op zijn plaats. Verzoeken om schadevergoeding die de indiener had gedaan, werden door de rechter afgewezen. Meer bij Rechtspraak.nl

Bekijk meer van

wob WOB

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.