— maandag 14 september 2009, 08:55

Kort geding Argos tegen Defensie

Argos, het onderzoeksprogramma van VPRO/VARA op Radio 1, spant een kort geding aan tegen het ministerie van Defensie. Het ministerie weigert documenten vrij te geven over een schietincident in Afghanistan op 7 augustus 2002 waarbij veertien doden vielen. De documenten, waarover Defensie beschikt, kunnen uitsluitsel geven over de vraag of hier sprake is geweest van een standrechtelijke executie en zo ja, wie daarvoor verantwoordelijk is. Argos doet, na een tip, al sinds 2007 onderzoek naar deze zaak en vroeg in juni 2008 op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (WOB) bij het Ministerie een groot aantal gespecificeerde documenten.

Het bestaan van die documenten is door het ministerie bevestigd en ook is in december 2008 een aantal van de stukken verstrekt aan Argos. Maar enkele cruciale documenten weigert Defensie vrij te geven met een verwijzing naar de geheimhoudingsclassificatie. Sommige documenten dragen het stempel staatsgeheim.

In januari 2009 diende Argos formeel bezwaar in tegen het niet verstrekken van een aantal cruciale documenten. Op 17 februari vond hierover een hoorzitting plaats op het Ministerie van Defensie in Den Haag. Sindsdien blijft het stil bij het ministerie. Defensie wil maar niet komen met een beslissing over het bezwaar,
ondanks herhaaldelijk aandringen van Argos en een formele sommatie.

Argos vraagt nu aan de rechter het ministerie te dwingen met een besluit over ons WOB-bezwaar te komen.

 

Bekijk meer van

WOB wob

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.