PersVeilig veiligheid vrouwelijke journalisten

— maandag 22 maart 2021, 09:00 | 0 reacties, praat mee

VN-journalist Ingrid Harms (74) overleden

© Remko de Waal / ANP

Ingrid Harms, van 1980 tot 2009 redacteur van Vrij Nederland, is vorige week maandag 15 maart overleden, zo heeft Vrij Nederland bekendgemaakt. Ze had kanker.

Harms groef diep, maar schuwde ook de oppervlakte niet. En ze was de geestigste van alle VN-redacteuren, aldus oud-collega Rudie Kagie in een In Memoriam.

Ze begon haar carrière bij de VARA-televisie om na tien jaar bij de weekbladjournalistiek terecht te komen als researchredacteur. De kracht van VN was altijd de goedgeschreven reportage en het diepte-interview geweest. Daar werd nu het grondige uitzoekverhaal aan toegevoegd. Dat hield in dat Ingrid voor de onbepaalde duur van een project werd gekoppeld aan een ‘schrijvend redacteur’, wat dan een even omvangrijk als onthullend verhaal opleverde. Publicaties over bijvoorbeeld de vreemdelingenpolitie, emancipatiebeleid en hoe het gerepatrieerde Indische Nederlanders verging, een onderzoek dat ten grondslag lag aan het boek In Nederland door omstandigheden (1987), dat ze samen met Tessel Pollmann schreef.

Na tientallen proeven van vruchtbare samenwerking zette Ingrid het graaf- en spitwerk op eigen kracht voort. Haar bijlage over de wereld van het sadomasochisme, waarin ze het onderwerp onbevooroordeeld tegemoet trad en haar gesprekspartners volstrekt serieus nam, werd een klassieker.

De vileine kant van Harms kwam tot uiting in de tv-kritieken die ze schreef. In de speelfilm De Boezemvriend figureerde volgens haar ‘Vanessa als boezem en André van Duin als vriend’. Boudewijn Büch ontstak in woede nadat ze zijn boekenprogramma had afgebrand als zijnde oppervlakkig en irritant.

Na haar vertrek bij Vrij Nederland staarde ze allerminst in een lege agenda. Anders gezegd: Ingrid ‘lachte naar het leven en het leven lachte terug’.

Bekijk meer van

Vrij Nederland Ingrid Harms

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.