— maandag 15 maart 2021, 09:15 | 0 reacties, praat mee

VN-journalist Igor Cornelisssen (85) overleden

Igor Cornelissenop een bankje in een park in Praag, Tsjechië (1991) - © Hans van den Bogaard / ANP

Journalist Igor Cornelissen is zaterdag op 85-jarige leeftijd overleden. Hij was bekend als journalist van Vrij Nederland en als schrijver van boeken. Volgens dagblad Trouw overleed Cornelissen aan de gevolgen van een hartaanval in zijn ouderlijk huis in Zwolle, waar hij 45 jaar woonde.

In 1956 begon Cornelissens journalistieke carrière, als Deventer regiocorrespondent van het PvdA-dagblad Het Vrije Volk. Na ene tussenpauze ging hij in 1962 aan de slag als redacteur bij weekblad Vrij Nederland, tot 1996. Van 1990 tot 2000 schreef hij de rubriek Voetnoot in Het Parool. Daarnaast schreef hij veel boeken, waaronder het vorig jaar verschenen ‘Mijn opa rookte ook een pijp’. Dat boek beschouwde hij volgens De Stentor als de afronding van zijn memoires.

Cornelissen, zoon van een joodse moeder en een christelijke vader, geloofde lang in het socialisme, maar brak daarmee in 1971. Hij schreef veel over politieke randfiguren en Oost-Europa en mensen met een joodse en linkse achtergrond. Hij was liefhebber van jazz, trompettist en pijproker.

Tot zijn laatste dag bleef hij schrijven en publiceren. https://twitter.com/CornelissenIgor/status/1370411306147274758 Op sociale media wordt de markante journalist en auteur veelvuldig herdacht door bekenden en oud-collega’s.

Meer bij NOS / NU.nl / Trouw / De Stentor

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.