mgm nvj maart

— maandag 11 oktober 2010, 13:04 | 3 reacties, praat mee

Vlaanderen boven

Dagbladen in Vlaanderen groeien. Uitgevers hebben geen torenhoge schulden en hoeven niet te saneren omdat ze vreemde financiële avonturen zijn aangegaan. De publieke omroep staan niet eindeloos ter discussie. Gratis dagbladen die elkaar om elke millimeter beconcurreren kent het land niet. En de uitgevers verdienen er geld aan internet.

Laatste wijziging: 22 oktober 2010, 17:32

En nu steken de Vlamingen de grens over. De Persgroep is actief in krantenland, NRC heeft een Vlaamse hoofdredacteur en bij de Weekbladpers is een Vlaming al een paar jaar directeur.

Terugkijkend heeft Villamedia die trend ingeluid. Tien jaar geleden begon Yves Desmet van dagblad De Morgen als columnist. Een decennium lang geeft hij al vanuit Vlaanderen zijn eigenwijze kijk op de media. Soms legt hij de vinger op een opvallend verschil tussen Nederland en België en even vaak blijken de landen onderling niet zo veel te verschillen.

Vanwege zijn tienjarig jubileum bij Villamedia hebben we Yves gevraagd als gasthoofdredacteur.

Wat is nu het echte geheim van de Vlamingen? Wat kunnen we van ze leren? En verschillen Belgen en Nederlanders van elkaar of spreken ze in alle opzichten dezelfde taal?

Volgend nummer krijgt u het antwoord van Yves zelf en van zijn landgenoten.

Dolf Rogmans

Bekijk meer van

België

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

3 reacties

Dre de jong, 12 oktober 2010, 11:27

Beste Dolf,

aardig initiatief, lijkt me prachtig allemaal, en van mij meteen een bijdrage aan de discussie, want ik woon al 12 jaar in Vlaanderen. Ten eerste een paar kleine aanvullingen: uitgevers hebben geen torenhoge schulden want ze hebben de afgelopen twee decennia al fors gesaneerd. Misschien moet je yves vragen nauwkeurig te beschrijven hoeveel mensen hij er de afgelopen jaren uitgesmeten heeft, vorig jaar nog een stuk of wat, en hoe zijn uitgever voortdurend met messen en kaasschaven rondloopt. Datzelfde geldt voor all andere kranten, Peter Vandermeersch himself heeft altijd al het snij en kortwieken gedaan dat van hem gevraagd werd. Het hele correspondentennetwerk van De Standaard werd een jaar of tien geleden in één keer om zeep geholpen, want dat kostte ‘te duur’. En dan wordt het misschien tijd dat je een keer naar België (ok, Vlaanderen, hoewel dat geen land is) reist per trein en de Belgische Metro leest (jaja, tweetalig uitgegeven). Verder is er geen gratis krant, behalve het uitgebreide netwerk van regionale en lokale kranten, maar dat is geen concurrentie voor de metro. Het woord ‘gratis’ is iedere Belg (sorry Vlaming), een gruwel. België (ok, Vlaanderen) is een land van vooral kleine ondernemers en die draaien iedere eurocent (ook wel frank genoemd) drie keer om, misschien wel 5 keer).

De voorliefde voor Vlamingen in Nederland is algemeen, en niet alleen beperkt tot krantenland. Iedereen in Nl heeft een huisvlaming die gekoesterd en geknuffeld wordt. Vlaanderen is in de mode, sinds iemand ontdekt heeft dat men er niet zo dom is als decennia lang (eeuwen!) werd aangenomen en men er bovendien steeds beter en verstaanbaarder Nederlands praat. En dan zijn er nog mensen die zelfs geloven dat Vlaanderen eigenlijk een deel van NL is of hopen dat het een deel van NL zal worden, een gedachte die in Vlaanderen bij veel mensen, en ik durf te beweren, de meerderheid, rillingen over de rug doet lopen. Niet iedereen in Vlaanderen is ervan overtuigd dat alle Nederlanders de Vlamingen als volkomen gelijkwaardig aanvaarden, ondanks alle verwennerij uit het Noorden. Zoiets als ‘ossies’ en ‘wessies’ in Duitsland.

En dan het verschil tussen België en Nederland… Wel dat is enorm, al is het omdat in België een belangrijk deel van de bevolking een andere taal spreekt (iets wat Ruud Gullit steeds vergeet in zijn pogingen om het WK naar de lage landen te halen…hij hoiudt vol dat beide landen ‘dezelfde taal’ spreken). Het verschil tussen beide landen wordt treffend geïllustreerd door een bordje in ons plaatselijke zwembad (Vlaamse), waarop staat: Verboden te lopen. Ik neem aan dat je weet wat het betekent.

Ik kan zo nog even doorgaan, maar dit zegt alles, lijkt me.

Groet,

Dré de Jong.

Dolf Rogmans, 12 oktober 2010, 15:47

@ Dré, dank voor je commentaar. Het gedrag van de Vlaamse uitgevers en de cultuurverschillen komen zeker aan bod en niet alleen in juichende zin!

Paul Disco, 19 oktober 2010, 12:39

Check ook nog even hoe de oplagecijfers tot stand komen. Een zaterdagabonnement telt in Vlaanderen gewoon voor het volle pond mee in de officiële cijfers. Dat zou een verklaring kunnen zijn voor de stijgende oplages.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.