word studentlid

— vrijdag 25 september 2009, 14:40 | 0 reacties, praat mee

Vlaamse stijgersYves Desmet is hoofdredacteur van De Morgen

Misschien, Nederlandse lezer, wordt mijn verhaal eentonig, maar ik kan er ook niets aan doen. Volgens de cijfers van het Centrum voor Informatie over Media (CIM) – dat is een grootschalig onderzoek naar mediagebruik bij een staal van liefst 10.000 Belgen, veel representatiever kan het niet – zijn de kwaliteitskranten in Vlaanderen er nog maar eens op vooruitgegaan. De Morgen met 4 procent, De Tijd met 6 procent en De Standaard met 1 procent. Het is het vijfde opeenvolgende jaar dat de drie titels stijgen in lezersaantal.
Laatste wijziging: 18 maart 2014, 13:01

Dat kan eigenlijk helemaal niet.

Want als de ene titel stijgt, moet dat dan niet ten koste van de andere gaan? Zo hoort het toch? Nee dus, een markt met veel losse verkoop, stevige onderlinge concurrentie, met alerte redacties die bezig zijn met het nieuws en niet met hun eigen hobby’s, kan nog altijd een verschil maken.

Maar toch kan het eigenlijk niet.

Want heeft Bill Gates hemzelve nu al vijftien jaar geleden niet voorspeld dat de gedrukte krant het jaar 2010 niet zou halen, volledig overbodig gemaakt door het wereldwijde web? En hebben we hem niet allemaal geloofd, en zijn we niet als gekken beginnen investeren in een model waarbij we onze inhoud zo goed als gratis ter beschikking hebben gesteld van het publiek?

In Vlaanderen niet, nee. Natuurlijk hebben we onze websites, met telexnieuws en wat leuke stukken van de vorige dag, maar onze printkranten blijven wel veel meerwaarde leveren bovenop de elektronische versie. Ons lijkt dat logisch, want daar verdienen we tenslotte nog wat aan.

Kranten mogen dan de weinig vleiende omschrijving ‘dinosaurussen van de mediawereld’ opgekleefd gekregen hebben, maar de Vlaamse variant stelt het bijzonder goed,
dank u.

Yves Desmet,
hoofdredacteur van De Morgen

Bekijk meer van

Yves Desmet

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.