— woensdag 11 januari 2023, 08:27 | 1 reactie, praat mee

Vincent Jannink maakte in Ter Apel ANP Nieuwsfoto van het jaar

De winnende foto van Vincent Jannink. Honderden asielzoekers sliepen buiten voor de poort bij het aanmeldcentrum, waar het is al maanden druk was. Asielzoekerscentra hebben geen plek meer en statushouders kunnen door onder meer de oververhitte huizenmarkt niet doorstromen naar een woning. - © ANP / Vincent Jannink

ANP-fotograaf Vincent Jannink heeft de ANP Nieuwsfoto van het jaar 2022 gewonnen. Hij kreeg de prijs voor een foto van asielzoekers die in augustus buiten sliepen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. De winnaar werd dinsdag bekendgemaakt tijdens de prijsuitreiking in het stadhuis van Den Haag. Laatste wijziging: 11 januari 2023, 08:31

Midden op de foto staat een asielzoeker, gehuld in een deken, in het opvangcentrum waar veel asielzoekers door gebrek aan ruimte buiten moeten slapen. De foto is volgens vakjurylid Leo Blom “een zeer indringend en beklijvend beeld van asielzoekers”. Naast de freelancebeeldadviseur bestond de jury dit jaar uit Eva de Vos, chef fotoredactie van Het Parool, en lector journalistiek en vernieuwing Danielle Arets.

Ook foto’s van Rob Engelaar, van de stille tocht voor de vermoorde Gino, en Laurens Bosch, van de gijzeling bij de Apple Store, waren genomineerd. Ramon van Flymen was met twee foto’s genomineerd. Hij legde de drukte op Schiphol en Oekraïense vluchtelingen op Amsterdam Centraal vast. “Vijf winnaars wat mij betreft”, aldus Blom. “Alle vijf de foto’s zijn goede nieuwsfoto’s. Ze geven treffend de essentie weer van belangrijke nieuwsmomenten. En dat is waar een goede nieuwsfoto aan moet voldoen.”

Laurens Bosch won de publieksprijs voor zijn foto na de beëindiging van de gijzeling van de Apple Store in Amsterdam in februari. De foto kreeg van de twaalf kanshebbers de meeste stemmen.

De fotoprijs, voorheen bekend als de Jos van Leeuwen Fotoprijs, werd voor het vijfde jaar op rij uitgereikt. Vorig jaar ging de prijs naar Bart Maat met zijn foto van Kajsa Ollongren die het Binnenhof verlaat met de leesbare notitie ‘Omtzigt functie elders’. Hij werd door zowel de jury als het publiek verkozen tot winnaar.

Bekijk meer van

ANP Foto

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

photopress, 11 januari 2023, 14:51

Jammer dat jullie de ander foto’s niet laten zien.
Het heeft er mijn inziens de schijn van dat het Amateur Nederlands Persbureau weer een prominenten foto moet hebben en belachelijk dat deze foto die mij als oud fotojournalist niet te vertellen heeft wint.
Ik ben altijd al verbaasd geweest over de jurering van foto’s helaas is deze foto hierop geen uitzondering.

Wel jammer dat een niets zeggen de foto wint,waarschijnlijk omdat er een persoon op te zien is die asielzoeker is.
Helaas zijn er ook veel Nederlanders die een huisje zoeken .

Helaas wordt daar weinig aandacht aan besteed.

Jammer dat de jury zich zo laat meeslepen

Het kan zijn dat ik een andere mening ben toebedeeld maar ik en andere lezers zien slecht een foto van een hele reeks foto’s die misschien vele malen beter zijn dan deze kiek sorry maar ik moest even lachen om deze foto.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.