— dinsdag 18 juni 2019, 09:40 | 0 reacties, praat mee

Video’s online kijken stoot lineaire tv van de troon

Video on demand - © Valerie Kuypers / ANP

De daling was al jaren ingezet, maar nu is voor het eerst het aantal kijkminuten van lineaire tv ook echt lager dan dat van video on demand, namelijk 24 procent versus 27 procent. Laatste wijziging: 18 juni 2019, 09:43

Dit blijkt uit de tweede editie van de Smart Media Monitor, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder 3.600 Nederlanders.

De kijkers naar video on demand besteden er tegenwoordig 139 minuten per dag aan. Dat is 7 minuten meer dan vorig jaar (+ 2 procent). Van de mensen die lineaire tv kijken, liep de kijktijd 5 minuten terug naar 118 minuten (- 2 procent).

Er zijn een aantal duidelijke signalen dat het aandeel van lineaire tv in de toekomst verder zal dalen, meldt Multiscope. Een kwart van de consumenten met een tv-abonnement denkt over een jaar minder (18 procent) of zelfs helemaal niet meer (4 procent) naar lineaire tv te kijken. Dit zet consumenten ook aan het denken over het behoud van het tv-abonnement. Bijna één op de vijf consumenten denkt dit over een jaar misschien (13 procent) of zeker niet (5 procent) meer te hebben.

Naast video on demand en lineair tv kijken spenderen Nederlanders 6 miljard minuten per dag aan digitale media zoals e-reading, gaming, nieuws, muziek en social media. Social media pakt nog steeds een aanzienlijk aandeel met 19 procent (-1 procent).

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.