website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Verspreidingsverbod ‘De doofpotgeneraal’ vernietigd

Lars Pasveer — Geplaatst in conflict op dinsdag 12 april 2016, 12:17

Jan Kooy / ANP

Jan Kooy / ANP

Nieuws

Het gerechtshof Den Haag heeft een eind vorig jaar opgelegd verspreidingsverbod van het boek ‘De doofpotgeneraal’ vernietigd. Het boek, dat handelt over het beruchte fotorolletje uit Sebrenica, zou een oud-medewerkster van de Militaire Inlichtingendienst (MID) in haar goede naam aantasten.

Van het boek, dat ten tijde van het verbod al een jaar in de handel was, zijn momenteel geen exemplaren meer verkrijgbaar. Auteur Edwin Giltay had al toegezegd de naam van de vrouw in eventuele herdruk en online niet langer te vermelden. De rechtbank vindt dat daarmee een verbod op nieuwe edities van het boek te zwaar is. Een geactualiseerde, tweede druk het boek is inmiddels in voorbereiding.

De vrees van de vrouw dat mensen, op basis van de herdruk, via een eerdere editie haar naam zullen achterhalen is volgens de rechter niet uit te sluiten, maar evenmin aannemelijk. Met betrekking tot de klacht over gebrek aan wederhoor door Giltay wees de rechter erop dat wederhoor geen absoluut recht is. Meer bij Rechtspraak.nl

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.