— dinsdag 12 april 2016, 12:17 | 0 reacties, praat mee

Verspreidingsverbod ‘De doofpotgeneraal’ vernietigd

Jan Kooy / ANP

Het gerechtshof Den Haag heeft een eind vorig jaar opgelegd verspreidingsverbod van het boek 'De doofpotgeneraal' vernietigd. Het boek, dat handelt over het beruchte fotorolletje uit Sebrenica, zou een oud-medewerkster van de Militaire Inlichtingendienst (MID) in haar goede naam aantasten.

Van het boek, dat ten tijde van het verbod al een jaar in de handel was, zijn momenteel geen exemplaren meer verkrijgbaar. Auteur Edwin Giltay had al toegezegd de naam van de vrouw in eventuele herdruk en online niet langer te vermelden. De rechtbank vindt dat daarmee een verbod op nieuwe edities van het boek te zwaar is. Een geactualiseerde, tweede druk het boek is inmiddels in voorbereiding.

De vrees van de vrouw dat mensen, op basis van de herdruk, via een eerdere editie haar naam zullen achterhalen is volgens de rechter niet uit te sluiten, maar evenmin aannemelijk. Met betrekking tot de klacht over gebrek aan wederhoor door Giltay wees de rechter erop dat wederhoor geen absoluut recht is. Meer bij Rechtspraak.nl

Bekijk meer van

Eer en goede naam

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.