Vernietigend rapport over cultuur van zelfverrijking en nepotisme bij VRT

Bij de Vlaamse publieke omroep VRT heerst een cultuur van systematische zelfverrijking en het bevoordelen van bevriende partijen. Dat concludeert agentschap Audit Vlaanderen na onderzoek. VRT-bestuurder en afgevaardigde van de regering Rudi De Kerpel heeft zijn ontslag aangeboden na de vernietigende conclusies.
Dagblad De Tijd had inzage in het rapport, dat begin deze week door de raad van bestuur is besproken. Het auditagentschap constateert dat de omroep “zelfs de basisprincipes” omtrent regels voor het verlenen van overheidsopdrachten niet volgt. Daarbij gaat het volgens het agentschap niet om onwetendheid of vormfouten, maar bewust opgezette constructies om een bepaald productiehuis de opdracht te gunnen.
De audit bracht verder zelfverrijking aan licht, waarbij regelmatig bestellingen werden gedaan die niets met de omroep te maken hadden en mogelijk voor privégebruik dienden. De organisatiecultuur is niet transparant genoeg, constateert Audit Vlaanderen. Het agentschap ontdekte opgetuigde constructies - meestal via consultancyvergoedingen - om de van overheidswege opgelegde salarisplafonds te omzeilen.
Verder ontbreken vaak offertes of rekeningen om aankopen te onderbouwen. Opdrachten worden “nonchalant” en zonder oog voor de wet verleend. De VRT krijgt elk jaar ruim 270 miljoen euro overheidssubsidie.
Voor wie het hele en juiste verhaal wil lezen:
— Rudi De Kerpel (@rudidekerpel) October 13, 2020
??https://t.co/P8a6pg4v29 via @HLN_BE
De Kerpel, die zijn ontslag inmiddels heeft aangeboden, werkte voor bedrijven die later jarenlang bepaalde VRT-programma’s sponsorde of er producten voor leverden. Hij zegt niet te hebben geweten dat het niet was toegestaan, maar erkent dat hij “hiervan op de hoogte diende te zijn.” Meer bij De Tijd / VRT
Praat mee