— vrijdag 13 september 2013, 18:18 | 0 reacties, praat mee

Verkiezingscampagne

Naar foto's kijk je. Theo Audenaerd, beeldredacteur bij de Volkskrant doet meer. Hij ontleedt elke maand een foto in woorden.

‘Het zit de Friezen hoog’, zegt ANP-fotograaf Catrinus van der Veen. ‘De normale reactie als een bekend Haags politicus zijn kop hier laat zien is er een van: “is dat hem nou? Best klein wel.” En dan lopen ze door.’ Dat mensen Diederik Samsom zonder schroom of gene aanspreken en hun rauwe ongenoegen spuien, heeft hij niet eerder meegemaakt. ‘Dan moeten ze verdomd boos zijn.’

Samsom en zijn fractie zijn op uitnodiging van PvdA-Leeuwarden naar Sneek gekomen. Het politieke jaar staat op losbarsten en de gelederen moeten gesloten. Deel twee van het strakke programma: uitdelen van rozen op de Zaailandmarkt. Het is vrijdag 30 augustus, even na elven. De fotograaf: ‘De vrouw op de foto was echt furieus. Haar man is overleden en ze moet rondkomen van een klein pensioentje.’ Daar is al op beknibbeld en nu dreigt er weer een korting aan te komen. Het is de schuld van de PvdA.

De fotograaf staat er bovenop als de vrouw haar gal spuugt. In haar woede zegt ze: ‘Jullie moeten die Rutte een geweer op zijn kop zatten.’ Samsom hoort het aan en keert zich van haar af. De vrouw, die enkele minuten eerder een rode roos in de hand gedrukt kreeg, barst in huilen uit. Een marktbezoeker troost haar. De fotograaf focust op het stel en hoopt dat Samsom zijn hoofd zal omdraaien. Het duurt even, maar als hij afdrukt, weet hij dat hij ‘de foto’ heeft.

AD, Parool, Volkskrant en vijf regionale bladen plaatsen de foto zaterdag 31 augustus op de binnenlandpagina. Het Friesch Dagblad zet er een op de voorpagina. Samsom heeft dan al lang een tweet de wereld ingestuurd om de schade te beperken.

Bekijk meer van

Foto DNA Foto DNA De Dag

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.