Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— maandag 25 maart 2013, 17:04 | 0 reacties, praat mee

Fietsdemonstratie

Naar foto's kijk je. Theo Audenaerd, beeldredacteur bij de Volkskrant doet meer. Hij ontleedt elke maand een foto in woorden. Laatste wijziging: 1 april 2014, 19:20

Op het mo­ment dat ik hem bel gaat zijn pieper. ‘Een aanrijding op de Delftse­ laan’, zegt Jos van Leeuwen freelance fotograaf te Den Haag. Jos is wat je noemt een regio­ fotograaf. Hij levert foto’s aan de Haag­se Courant, de Telegraaf en soms ook aan het AD en de PZC. In de Haagsche Courant van maandag 29 april staat een foto die hij maakte van een groep fietsers in het atrium van het stadhuis.

Op vrijdag­ avond 26 april hoort hij van de politiever­ slaggeefster van de HC dat er via de sociale media een oproep is uitgegaan om zaterdag­ ochtend op het Spui te demonstreren tegen het fietsparkeer­ verbod op de Grote Markt in de hofstad. Een kleine vijftig fietsers zijn komen opdagen bij het stadhuis. Een zekere Jeffrey neemt de leiding. Hij ontdekt dat de draaideur aan de zijkant van het stad­ huis groot genoeg is voor een fiets. Een voor een glippen de actievoerders binnen.

De fietsen worden opge­steld in NEE­ vorm. Dat is niet in beeld te brengen van dichtbij. Jos moet omhoog. Tot zijn verbazing doet de lift het in het ver­ laten gemeen­ tehuis en hij vertrekt naar de vierde. Van bovenaf neemt hij de regie over zodat de E’s duidelijker uitkomen. 50 euro ver­diend!

Tegelijk met Jos zijn er nog twee fotografen in het atrium. Dat is niet veel. ‘Als er op de openbare weg iets loos is, zijn er altijd meer. Veel bus- en taxichauffeurs, studenten en fietskoeriers proberen met foto’s wat bij te verdienen. In de analoge tijd had mijn fotoburo daar geen last van. Soms staat er wel een mannetje of 25 te fotograferen en te filmen’, zegt Jos spijtig, ‘en veel bladen letten niet meer op kwaliteit’.

Bekijk meer van

Foto DNA Foto DNA De Dag

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.