basis naar compleet

— vrijdag 21 juni 2013, 18:09 | 0 reacties, praat mee

Kinderopvang

Naar foto's kijk je. Theo Audenaerd, beeldredacteur bij de Volkskrant doet meer. Hij ontleedt elke maand een foto in woorden. Laatste wijziging: 25 maart 2014, 18:57

‘Vroeger’, zegt fotograaf Marcel van den Bergh, ‘en dat is helemaal niet zo lang geleden, werd er enthousiast gereageerd als ik een school of peu­terspeelzaal belde met de vraag of ik er foto’s voor de Volkskrant mocht maken. Zo’n school­ directeur zag het als een eer dat zijn of haar school was uitgeko­zen door een landelijke krant. Dat is nu wel even anders.’

Op 4 juni meldt Van den Bergh zich bij kinderdag­verblijf Villa Petit Paradis in Meppel om foto’s te maken bij een reportage van economie­ redacteur Rosa Ver­ steeg (de Volkskrant, 18 juni). Overal in de kinder­opvang loopt het aantal aanmeldingen terug, maar bij dit kinder­dagverblijf, die van de luxe soort is, is een wacht­ lijst. Daar moet dus wel een verhaal in zitten.

‘Voor ik aan het werk kon, kwam er een namenlijst op tafel en werden de kinderen door de juffen in twee groepen gescheiden’, aldus Van den Bergh. Die namenlijst is opgesteld in overleg met de ouders:
25 van de 31 kinderen mochten niet in beeld ko­men. Waarom dat zo is, kan niemand hem uitleggen. De kinderen zelf begrijpen het ook niet.

Wanneer het omslagpunt precies kwam, is lastig vast te stellen. Waarschijnlijk is er ook geen sprake van een moment, maar eerder van een tijdspanne waarin het roer langzaam om ging. Het begon eind jaren ’90 van de vorige eeuw met de publiciteit rond kindermisbruiker en moordenaar Marc Dutroux en het werd daarna erger naarmate er meer seksueel misbruik aan het licht kwam. Sinds de onthullingen over de misstanden in de katholieke internaten, de zedendelicten van Benno L. en Robert M. en een dodelijke steekpartij op een crèche in België staan alle lichten op rood. Basisscholen, crèches, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven zijn veranderd in vestingen.

Bekijk meer van

Foto DNA Foto DNA De Dag

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.