— woensdag 2 september 2020, 09:24 | 0 reacties, praat mee

Verkiezingen VS: Facebook en Twitter zien weer Russische activiteit, met onder meer lokaal geproduceerd nepnieuws

In juni vorig jaar besprak de Amerikaanse Senaat inmenging bij de verkiezingen van 2016 | Jon Elswick / AP

Onderzoek door sociale mediaplatforms Facebook en Twitter na een tip van de FBI heeft Russische activiteiten rond desinformatie opgeleverd, zeggen de bedrijven. Een door het Russische Internet Research Agency (IRA) opgetuigde nieuwssite huurde Amerikaanse freelancers in om overtuigende nepnieuws-artikelen te produceren. Laatste wijziging: 2 september 2020, 09:27

De IRA wordt ook verdacht van het manipuleren van de publieke opinie rond de Amerikaanse verkiezingen in 2016. Er is nu concreet bewijs voor hernieuwde pogingen, zeggen Facebook en Twitter.

De door de IRA opgetuigde site Peace Data produceerde stukken die vervolgens werden verspreid via sites die populair zijn bij aanhangers van diverse samenzweringstheorieën. Het doel zou enkel verdeeldheid zaaien zijn, meldt de New York Times.

De krant sprak met een freelancer die de schrijfklus voor Peace Data via een online banensite vond. Nadat hij eerder werk had laten zien, onder meer met een kritische toon richting kandidaat Biden, mocht hij over elk thema schrijven. De anoniem opgevoerde freelancer zegt dat zijn artikelen daarna zonder noemenswaardige eindredactie online kwamen.

Twitter zegt dat het meerdere accounts heeft gesloten die stukken van Peace Data verder verspreidden. De accounts deden vooral aan spamming; Twitter verbiedt verdere verwijzingen naar Peace Data.

De 75 dollar per artikel die de freelancer kreeg vergoed werd via een elektronische overmaking betaald.

Een woordvoerder voor de Biden-campagne zegt dat de onthullingen door Facebook en Twitter bewijzen dat Rusland zich opnieuw inmengt in de Amerikaanse verkiezingen en dat Facebook daar een centrale rol in speelt. Meer bij de New York Times

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.