word studentlid

— dinsdag 28 februari 2023, 07:59 | 2 reacties, praat mee

Verborgen armoede onder freelance journalisten: wel werk, toch niet rondkomen

Met relatief lage tarieven, een gierende inflatie en nieuwe belastingregels die het freelancen effectief minder lonend maken, groeit de kans dat een deel van de freelance journalisten in armoede terechtkomt. Vaak buiten het zicht van de omgeving en het werkveld. Villamedia sprak met vier journalisten die leven (of hebben geleefd) in deze verborgen armoede.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

Chris Helt, 28 februari 2023, 08:50

Goed artikel.

photopress, 28 februari 2023, 21:15

Zeker een goed artikel.

Helaas zitten er veel in de journalistiek en de fotojournalistiek er erg slecht bij en krap bij kas.
Het zou misschien een helpen als die regering die jullie door dik en dun steunen en waar de meeste uitgevers aan het handje lopen van regerings partijen een gaan inzien dat vrije journalistiek staat of valt met journalisten en fotojournalisten die een goed goed inkomen kunnen verdienen,helaas wordt ons vaak onderbetasld als gevolg van te veel amateurfotografen en partime journalisten die niet kosten.
Mogelijk zou een goed basis salaris hierbij helpen maar om de ene of andere reden wil men hier niet aan.
Dat zou zeker de oudere en jonge beginnende journalisten of zzpers goed van pas komen.
Nu is er werk volop maar in de toekomst kan dat snel veranderen waardoor de prijzen weer onderdruk komen te staan.
Een basis.inkomen voor oudere bv boven de 55 zou dan niet eens een gek idee zijn zodat ze dankzij dit basis salaris van pak weg €2200 permaand gewoon mee kunnen functioneren en een normaal leven leiden of liever gezegd niet te lijden hebben in armoede.
Maar kennelijk houd men in jullie Holland bast aan veel uitkeringen met een overheids apparaat dat vele malen meer kost dan een basis uitkering waar je bewust afhankelijk wordt gehouden van ambtenaren en de grillen van politiek en het bedrijfsleven die liefst zo goedkoop mensen inhuren want stel dat je een basis salaris krijgt dan werkt men alleen tegen een goed tarief zonder dat.men je kannuittbuitem zoals uitgevers en werkgevers nu doen.
Dus pak die werkgevers uitgevers eens aan en leg gewoon uw werkzaam heden neer voor een paar dagen kost geld maar daarna leren ze misschien iets dan niet alleen regerings gezinde hoofdredacteur een grof geld kunnen verdienen want zonder die gewone journalist zijn ze nergens

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.