basis naar compleet

— donderdag 3 oktober 2019, 09:19 | 0 reacties, praat mee

Verbindingsstreepjes-ophef bij persbureau AP

Het AP Stylebook verschijnt ook nog in print | Associated Press

Een wijziging in het betaalde Associated Press Stylebook, dat voor veel Amerikaanse websites als taalbijbel geldt, wordt teruggedraaid. AP was van plan om in samenstellingen waarvan de betekenis duidelijk is en die ook zonder streepje duidelijk zijn, dat streepje niet langer verplicht te stellen. Nadat veel klagers op hun verbindingsstrepen gingen staan, keert het oude stijladvies terug. Laatste wijziging: 10 oktober 2019, 12:33

Enkele weken terug besloot AP dat het bepaalde samenstellingen waarbij voorheen een verbindingsstreepje werd gebruikt, ging aanpassen.  Inkomsten over het derde kwartaal of third-quarter earnings of een score in de eerste helft first-quarter touchdown mochten wat betreft AP hun streepje verliezen.

Engelstalige journalisten en eindredacteuren gruwelden van de losgezongen woorden en benadrukten het belang van de verbinding die het streepje tussen woorden legt. Anderen schreven dat het stijlboek geen wet is en wezen erop dat AP’s richtlijnen schrijvers de vrijheid laten wel of geen streepjes in te zetten. Het doel is simpelweg duidelijke teksten te produceren.

“Als er verwarring bestaat of de schrijver of lezer ontmoedigt verder te gaan, herschrijf je zin dan”, stelt het stijlboek-advies.

Na een stortvloed aan reacties komt AP nu wel terug op de voorgestelde wijzigingen, meldt het Columbia Journalism Review.  Een aantal wijzigingen blijft in stand, zoals eerstejaarsstudent, dat als first year student vanaf nu wel los geschreven blijft.

Bekijk meer van

Associated Press

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.