— donderdag 4 maart 2021, 09:09 | 0 reacties, praat mee

Myanmar: Associated Press eist vrijlating fotograaf; mogelijk drie jaar cel in het vooruitzicht

AP-fotograaf Thein Zaw, een dag voor zijn arrestatie in hoofdstad Yangon | AFP

Persbureau Associated Press heeft de onmiddellijke vrijlating geëist van fotojournalist Thein Zaw, die afgelopen weekend is opgepakt toen hij demonstraties tegen de coup in Myanmar filmde. Thein Zaw werd met veel geweld opgepakt en zit vast. Hij kan drie jaar cel krijgen voor het verstoren van de openbare orde - een strafmaat die door de junta vorige maand is verhoogd, aldus AP. Laatste wijziging: 4 maart 2021, 09:11

De militaire overname is volgens de junta enkel bedoeld om de democratie te beschermen.

Het leger verklaarde begin februari de verkiezingsoverwinning van de National League for Democracy als ongeldig. De partij zou vijf jaar een absolute meerderheid krijgen, maar het leger stelt dat de verkiezingen van november frauduleus zijn verlopen. Volgens de Myanmarese verkiezingscommissie is er geen bewijs voor fraude. Het leger zegt dat de verklaarde noodtoestand een jaar duurt en er daarna nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven.

De wekenlange dagelijkse demonstraties van gewone burgers gaat gepaard met steeds meer geweld richting demonstranten. Gisteren schoot de oproerpolitie minsten 38 demonstranten dood, de bloedigste dag sinds de staatsgreep.

AP’s adjunct-hoofd internationaal nieuws Ian Phillips zegt dat onafhankelijke journalisten het nieuws “vrij en veilig” moeten kunnen verslaan zonder vrees voor vergelding. “AP keurt de volstrekt willekeurige gevangenschap van Thein Zaw in de sterkste bewoordingen af”, aldus Phillips.

Thein Zaw is niet de enige journalist die jaren cel boven het hoofd hangt, diverse andere (foto)journalisten van lokale media zijn ook opgepakt onder dezelfde wetgeving rond verstoring van de openbare orde.

Persvrijheidsorganisaties wereldwijd veroordelen het toenemende geweld en de repressie van vrije pers in Myanmar. Ze vrezen een “terugkeer naar de donkerste dagen uit het verleden”, zoals CPJ het verwoordde.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.