— woensdag 21 april 2021, 08:53 | 0 reacties, praat mee

Venezuela: forse boete voor dagblad El Nacional… te voldoen in cryptocurrency

2018: de laatste editie van El Nacional rolt in Venezuela van de persen. Er is simpelweg geen betaalbaar papier meer te krijgen in het land.

In Venezuela heeft het Hooggerechtshof dagblad El Nacional in een slepende civiele rechtszaak veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van omgerekend bijna 11 miljoen euro. De krant had in 2015 politicus Diosdado Cabello in verband gebracht met drugshandel. Laatste wijziging: 21 april 2021, 08:57

Cabello is tevens voorzitter van regeringspartij Partido Socialista Unido de Venezuela. Na de berichten in El Nacional stapte Cabello naar de rechter. De krant bracht het bericht niet zelf, maar herpubliceerde een stuk uit de Spaanse krant ABC.

Bijzonder is dat El Nacional de boete in Venezolaanse cryptomunteenheid petros moet voldoen. Cabello zou in 2018 in de reguliere munteenheid venezolaanse bolivar (VEF) worden uitbetaald: de boete stond toen op 1 miljard VEF. De hyperinflatie in het land betekent dat de schadevergoeding nog maar om enkele centen bedraagt.

De boete in petros is zo hoog dat de krant verwacht vastgoed en drukpersen kwijt te raken. De krant heeft daarom deze week een motie ingediend om de boete in VEF, de enige legale munteenheid van het land, te mogen voldoen.

El Nacional-hoofdredacteur Miguel Henrique Otero woont in ballingschap in Spanje en denkt dat de krant straks definitief alleen nog online verschijnt. Dat ís overigens al zo: in 2018 rolde de laatste gedrukte editie van de persen vanwege papiergebrek.

Bekijk meer van

Venezuela El Nacional

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.