— dinsdag 15 december 2015, 09:40 | 1 reactie, praat mee

Veel te danken aan Sem Presser

De Nederlandse fotojournalistiek en documentaire fotografie hebben veel te danken aan Sem Presser (1917-1986). Niet alleen maakte de persfotograaf in zijn leven 300.000 foto’s, hij (en zijn vrouw Joke) stelde ook zijn financiële nalatenschap ter beschikking aan vakgenoten.

De stichting Sem Presser Archief kon zo in vijftien jaar 183 fotoprojecten ondersteunen, van exposities tot boeken en lezingen. Maar nu is het geld op. Reden om in een boek afscheid te nemen. Het werd een uitgebreide rondgang langs projecten waarbij eerst Presser zelf centraal stond, later andere bekende en onbekende fotografen. Ze werden gestimuleerd hun talenten voor de fotojournalistiek in te zetten. Er zijn bergen belangrijk werk verzet, dankzij Sem.

De samenstellers maken van de publicatie gebruik om hun zorg te uiten. Een eenduidige subsidiebron voor fotoprojecten kent Nederland niet, zoals ze wel bestaan voor de pers, literatuur of film. Ze pleiten voor een centraal hulploket voor fotografen. Nog liever hebben ze een stimuleringsfonds voor de fotografie. Sem gaf een aanzet, zijn stimulans mag niet verdampen.

Hans van Blommestein, Dick Breebaart en Bart Nieuwenhuijs: Dankzij Sem Presser archief. Uitgeverij Lecturis, ISBN 9789462261587, 512 pagina’s, € 25,-

Praat mee

1 reactie

PP, 15 december 2015, 13:16

Ja helemaal mee eens dat er een vervolg moet komen voor documentaire fotoprojecten. Ik ben het Sem Presser fonds erg dankbaar. Ik kreeg twee bijdragen voor fotografieprojecten ( Hiloelot en het nieuwe jodendom in Indonesië) die allebei in het Joods Historisch Museum te zien geweest.
Pauline Prior

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.