NVJ compleet lid

— dinsdag 20 mei 2014, 10:30 | 0 reacties, praat mee

BVD plunderde archief van Gommert de Kok

BVD plunderde archief van Gommert de Kok

Gommert de Kok was een hoofdredacteur van de oude stempel. Een tikkeltje autoritair maar wel de belichaming van de kranten waaraan hij leiding gaf: de Provinciale Zeeuwse Courant, van 1961 tot 1978, en daarna de Haagsche Courant tot zijn plotselinge dood in 1985. In zijn Zeeuwse tijd stond hij bekend als ‘zevende gedeputeerde’ van de provincie en in Den Haag genoot hij dankzij commentaren op radio en tv ook landelijke bekendheid. Laatste wijziging: 22 mei 2014, 15:52

Hoe onafhankelijk De Kok ook was van politieke partijen, naar huidige maatstaven waren zijn betrekkingen met ondernemers en politici wel eens al te innig. Zo trad hij op als perschef van scheepswerf en machinefabriek De Schelde, toen de grootste werkgever in Zeeland. Een CHU-statenlid liet hem wel eens een speech schrijven. Mede door dit soort details geeft biograaf Eric-Jan Weterings een goed beeld van de ‘harmonieuze’ journalistiek die tot in de jaren ’80 werd bedreven.

Een curieus voorbeeld daarvan is De Koks omgang met het Koninklijk Huis. Hoewel kritisch over de rol van prins Bernhard in de Lockheed-affaire onderhield hij vanuit het Genootschap van Hoofdredacteuren goede contacten met koningin Juliana. Later was hij ‘adviseur’ van koningin Beatrix.

Wat dat adviseurschap precies inhield wordt niet duidelijk, want De Kok vertelde wel met enige trots dat hij de koningin raad gaf (tijdens een kabinetsformatie zou hij zelfs een keer ’s nachts op het paleis zijn ontboden) maar niet wat hij met haar besprak. Wel weten we dat hij aantekeningen maakte van zijn gesprekken en mogelijk van plan was na zijn pensioen hierover te publiceren.

Wat er in die aantekeningen stond heeft de biograaf niet kunnen achterhalen, want deze doos is uit De Koks archief verdwenen. Kort na zijn dood heeft de BVD bij de nabestaanden de stukken opgeëist en gekregen. Oud-premier Van Agt, die De Kok goed kende, is verbaasd: ‘Zoiets is bij mijn weten nog nooit gebeurd, ook bij mij niet, terwijl ik toch heel wat aantekeningen over de koningin en haar Huis in mijn bezit had.’ Oud-premier Lubbers, ten tijde van de ‘inval’ verantwoordelijk voor de BVD, kan zich niets meer van deze zaak herinneren.

Hopelijk vindt historicus-schrijver-journalist Weterings nog eens de tijd om dit raadsel tot op de bodem uit te zoeken.

Eric-Jan Weterings: Gommert de Kok-Journalist. Uitgeverij Den Boer De Ruiter, ISBN 9789079875573, 164 pagina’s, € 16,50

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.