training eu starters

— vrijdag 25 september 2015, 16:01 | 0 reacties, praat mee

Memoires uit Rusland

Correspondenten die afzwaaien leggen hun ervaringen vaker wel dan niet in een boek vast. En nu Olaf Koens Rusland laat voor wat het is, mag ook hij niet achterblijven. In ‘Oorlog en kermis’ schetst Villamedia’s Journalist van het Jaar 2014 een beeld van een land dat niet zo zwart/wit is als de media vaak doen geloven. Rusland is, aldus Koens, niet alleen oorlog, maar ook vrede.

Hoewel Koens zijn correspondentenmemoires begint met de constatering dat hij tien jaar geleden naar Rusland verhuisde, focust hij zich in ‘Oorlog en kermis’ voor een groot deel op het conflict rondom de Oekraïense Krim, dat in 2014 oplaaide. Niet verwonderlijk ook: zijn verslaggeving van dat conflict én de crash van vlucht MH17 zette Koens op de kaart als doorbijter én mooischrijver.

Die mooischrijverij geeft de lezer al vanaf het eerste hoofdstuk – waarin Koens vertelt over een feestelijke avond in Oekraïne die ontaardt in ruzie over het wel dan niet horen bij Rusland – het gevoel samen met Koens in Rusland te zijn. Het is de kunst van Koens om kleine gebeurtenissen als deze ruzie, waarbij vechtende vijftigers al knokkend een rookruimte uitrollen, te koppelen aan het grotere geheel. Want hoe insignificant ook, de vechtpartij in kwestie illustreert de oorlog in de Krim heel treffend. Maar dan op een wat meer menselijk niveau.

Wie wat verder vordert in het boek leest tussen de bedrijven door ook hoe het is om als journalist in Rusland te werken. In het kort: niet gemakkelijk. Koens wordt in zijn verhalen vrijwel continu tegengewerkt en weggestuurd. Als het niet zo frustrerend was zou je het bijna komisch kunnen noemen. De verbazing spat van de pagina’s. Ook Koens zelf voelt die verbazing aan het eind van zijn tienjarig verblijf. Hij schrijft per slot van rekening zelf: ‘Ik heb er niets van begrepen’.

Olaf Koens: Oorlog en kermis. Uitgeverij Prometheus Bert Bakker, ISBN 9789035142923, 280 pagina’s, € 17,95.

Bekijk meer van

Olaf Koens

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.