— dinsdag 27 januari 2015, 16:49 | 0 reacties, praat mee

Betrokken handleiding

Taco Rijssemus, media­directeur van KRO-NCRV, breekt in ‘De rekbare waarheid’ een lans voor betrokken journalistiek. Het boek is gebaseerd op zijn eerder verschenen proefschrift ‘Het journalistieke weten, over de objectiviteit van betrokken journalistiek’.

Naast zijn uitgebreide betoog ten faveure van betrokken journalistiek, zet hij zijn boek ook in als handleiding voor de betrokken journalist. Hierdoor zal dit boek niet misstaan op de boekenlijst van een student journalistiek. Dit is ook gelijk een kritiekpunt, omdat het niet helemaal duidelijk is of dit nu een lees- of een leerboek is.

Rijssemus bekritiseert in ‘De rekbare waarheid’ zoals verwacht de neutrale journalistiek harder dan de betrokken variant. Hij betoogt daarna wel dat neutrale en betrokken journalistiek elkaar niet uitsluiten. Beide hebben ze hun bestaansredenen, maar ook diepe valkuilen. Wanneer beide methodes van journalistiek op de juiste manier worden uitgevoerd zullen de twee elkaar juist versterken.

In het praktijkdeel maakt hij voor de lezer duidelijk wat nu precies neutraal is en betrokken is. In de voorbeelden komt vooral naar voren dat neutrale journalistiek minder neutraal is dan vaak wordt verondersteld. Betrokken of niet, voor elke serieuze journalist kan ‘De rekbare waarheid’ niet op zijn of haar boekenlijst ontbreken.

Taco Rijssemus: De rekbare waarheid. Over de objectiviteit van betrokken journalistiek. Uitgeverij Amsterdam University Press, ISBN 9789089647108, 234 pagina’s, € 24,95

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.