word studentlid

— dinsdag 27 januari 2015, 16:49 | 0 reacties, praat mee

Betrokken handleiding

Betrokken handleiding

Taco Rijssemus, media­directeur van KRO-NCRV, breekt in ‘De rekbare waarheid’ een lans voor betrokken journalistiek. Het boek is gebaseerd op zijn eerder verschenen proefschrift ‘Het journalistieke weten, over de objectiviteit van betrokken journalistiek’. Laatste wijziging: 27 januari 2015, 16:56

Naast zijn uitgebreide betoog ten faveure van betrokken journalistiek, zet hij zijn boek ook in als handleiding voor de betrokken journalist. Hierdoor zal dit boek niet misstaan op de boekenlijst van een student journalistiek. Dit is ook gelijk een kritiekpunt, omdat het niet helemaal duidelijk is of dit nu een lees- of een leerboek is.

Rijssemus bekritiseert in ‘De rekbare waarheid’ zoals verwacht de neutrale journalistiek harder dan de betrokken variant. Hij betoogt daarna wel dat neutrale en betrokken journalistiek elkaar niet uitsluiten. Beide hebben ze hun bestaansredenen, maar ook diepe valkuilen. Wanneer beide methodes van journalistiek op de juiste manier worden uitgevoerd zullen de twee elkaar juist versterken.

In het praktijkdeel maakt hij voor de lezer duidelijk wat nu precies neutraal is en betrokken is. In de voorbeelden komt vooral naar voren dat neutrale journalistiek minder neutraal is dan vaak wordt verondersteld. Betrokken of niet, voor elke serieuze journalist kan ‘De rekbare waarheid’ niet op zijn of haar boekenlijst ontbreken.

Taco Rijssemus: De rekbare waarheid. Over de objectiviteit van betrokken journalistiek. Uitgeverij Amsterdam University Press, ISBN 9789089647108, 234 pagina’s, € 24,95

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.