website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

VARA censureerde in 1965 uitzending van Achter het Nieuws en ontsloeg verslaggever

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in censuur op maandag 11 december 2017, 08:47

Dick Verkijk in 1994 | Nieuwsuur

Dick Verkijk in 1994 | Nieuwsuur

Nieuws

De VARA heeft in 1965 zijn eigen actualiteitenrubriek Achter het Nieuws gecensureerd. Een reportage van verslaggever Dick Verkijk over een zwarte bladzijde uit de Nederlandse geschiedenis mocht niet worden uitgezonden, meldt Nieuwsuur.

in 1965 maakt Dick Verkijk als redacteur van VARA’s Achter het Nieuws een reportage over de verzwegen zeeramp uit 1942, waarbij onnodig 411 Duitse burgers op gruwelijke wijze verdrinken. De Nederlandse bemanning deed niets om ze te redden. Verkijk laat in het onderwerp ooggetuigen aan het woord. Die uitzending wordt door de VARA verboden. Verkijk wordt ontslagen en zijn film verdwijnt spoorloos.

Verkijk heft nooit geweten dat er een omvangrijk complot was om hem tegen te werken, een samenzwering waarbij zelfs de Nederlandse regering betrokken was. Ook het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) zat in het complot. De hele affaire wordt nu, 53 jaar na de doofpot, alsnog in drie delen op televisie vertoond.

De VARA laat weten dat het met het uitzenden van de 3-delige documentaire ‘De ondergang van de Van Imhoff’ afstand neemt van de toenmalige beslissing om de reportage te schrappen.

BNNVARA-mediadirecteur Robert Kievit: “De toenmalige beslissing van de VARA om het verhaal niet uit te zenden, is niet fraai. 75 Jaar na de gebeurtenis op de Van Imhoff is het juist aan onze omroep om de door onder meer de VARA gecreëerde doofpot, zélf te ontsluiten.” Meer bij Nieuwsuur

Bekijk hier de documentaire

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.