training eu starters

— vrijdag 6 mei 2022, 15:36 | 0 reacties, praat mee

Van TikTok naar Pointer: Marieke Kuypers maakt online videoserie over desinformatie

© Wouter Hoek

Meer uitleggen en meer de diepte in. Dat is wat Marieke Kuypers (27) van plan is bij Pointer. De social media-specialist en journalist gooit sinds september hoge ogen met haar fact checks op het online platform TikTok. En ook bij Pointer gaat ze zich richten op het ontkrachten van nepnieuws. “Bij TikTok moeten video’s noodgedwongen heel kort zijn. Op YouTube – waar we de items voor Pointer gaan uitzenden – heb ik straks veel meer de ruimte om dingen uit te diepen.” Laatste wijziging: 9 mei 2022, 08:37

Dat Kuypers nu een (parttime) baan overhoudt aan haar fact checks, was niet haar doel toen ze ruim negen maanden geleden haar eerste TikTok-video plaatste. Al wilde ze wel al langer video’s maken en presenteren. “Het viel me op dat er op TikTok veel nepverhalen en complottheorieën worden verspreid, die helemaal niet worden tegengesproken. Er waren wel wat Engelstalige fact check-kanalen, maar nog weinig die zich richten op Nederland. Het voelde als een soort morele plicht om het zelf te gaan doen.”

De video’s die Kuypers sindsdien op TikTok plaatst, worden tienduizenden tot honderdduizenden keren bekeken. Kuypers geeft tips om foto’s van niet-bestaande mensen te herkennen en weerlegt berichten waarin wordt geclaimd dat dodelijke slachtoffers van de oorlog in Oekraïne acteurs zijn, die gewoon een sigaretje liggen te roken. De TikTok-video’s zijn gericht op jongeren: veruit de grootste gebruikersgroep op TikTok.

Ook bij Pointer gaat Kuypers zich richten op jongeren en jongvolwassenen. De video’s die ze maakt worden door Pointer verspreid via het YouTube-kanaal van NPO 3 en zullen zo’n tien minuten duren. In die tien minuten gaat ze meer doen dan alleen aangeven dat een claim niet klopt. “Want dat is niet genoeg. Een overtuigende fact check laat ook zien hoe je erachter bent gekomen dat iets nepnieuws is. Ik ga dus ook handvatten geven, zodat kijkers mijn check zelf kunnen nadoen. Zodat ze met eigen ogen kunnen zien dat een bericht nepnieuws is.”

Dat er al aardig wat fact check-rubrieken zijn, is geen probleem volgens Kuypers, die ook op haar eigen TikTok-kanaal actief blijft. Een check van een instituut als Reuters kan inhoudelijk heel sterk zijn, maar toch niet bij de mensen terecht komen die het oorspronkelijke nepnieuws onder ogen krijgen. “Jongeren die hun nieuws vooral van sociale media halen, gaan niet bij Reuters controleren of dat wat ze net hebben gezien klopt. Je moet je fact checks verspreiden op de plek waar ook het nepnieuws wordt gedeeld.”

Bekijk meer van

TikTok Pointer Marieke Kuypers

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.