word studentlid

— woensdag 28 december 2022, 09:10 | 0 reacties, praat mee

Van ‘niks’ tot een bonus van 250 euro: dit kregen freelancers in de media van hun opdrachtgevers voor kerst

Van ‘niks’ tot een bonus van 250 euro: dit kregen freelancers in de media van hun opdrachtgevers voor kerst
© Unsplash / Rodion Kutsaiev

UPDATE Freelancers krijgen in de regel meestal geen kerstpakketten van hun opdrachtgevers. Maar deze feestdagen was er aan relatiegeschenken voor zelfstandigen geen gebrek bij de media-bedrijven. Villamedia vroeg rond en zag een breed scala aan cadeaus. Maar er was ook ongenoegen. Laatste wijziging: 30 december 2022, 12:44

Om met dat laatste te beginnen: een deel van de freelancers van weekblad Libelle was niet heel blij met hun presentje. Waar de werknemers van Libelle-uitgever DPG Media sokken en een boek met mosselrecepten kregen (die laatste verscheen tientallen keren op Marktplaats), moesten Libelle-freelancers het doen met een kaartje met de tekst ‘Hoera, je krijgt niks!’.

In plaats van de freelancers een cadeau te geven, deed Libelle in hun naam een bijdrage aan Voedselbanken Nederland. Het idee vinden de freelancers die contact met ons zochten sympathiek, alleen het kaartje schoot verkeerd.

Offline Thee
Een deel van de freelancers bij veel andere DPG Media-titels, kreeg net als medewerkers in vaste dienst het inmiddels beruchte ‘mosselboek’ van Sergio Herman. Mediahuis Noord deelde aan zijn freelancers een opschrijfboek uit, terwijl freelancers van FD Persoonlijk – het wekelijkse magazine van Het Financieele Dagblad – een doos ‘offline thee’ kregen. Freelancers van NRC kregen een Dopper-waterfles, met daarop het nieuwe logo van uitgeverij Mediahuis en NRC.

De overige kerstgeschenken die freelancer ontvingen, varieerden van kerstkoekjes, (veel) wijn en repen chocolade tot droogbloemen, koptelefoons en Rituals-pakketten. Een enkeling werd verrast met VVV-bonnen (meestal van 30 euro), Bol.com-bonnen van 100 euro of zelfs een kerstbonus van 250 euro. Bij het Algemeen Dagblad zamelden redactieleden geld in om freelancers die geen cadeau hebben gekregen een fles bubbels te schenken.

Een aantal andere freelancers liet weten helemaal niets te hebben gekregen, ondanks werk voor een keur aan opdrachtgevers. Eén freelancer laat weten een kerstkaart met ‘vier simpele chocolaatjes’ te hebben gekregen. Ook het merendeel van de freelancers van Villamedia kreeg alleen een kerstkaart.

Onder sommige freelancers heerst verder de traditie zichzelf een cadeau te geven. ‘Ik kreeg van mijn “baas” een hele mooie fles whisky’, liet een freelancer per mail weten. ‘Die baas, dat ben ik natuurlijk zelf.’

Lees ook: ‘Wat zat er in jouw kerstpakket?’ - Het mediakerstpakketten-overzicht van 2022

Bekijk meer van

Libelle DPG Media

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.