banner festival 23

— woensdag 18 mei 2022, 16:43 | 0 reacties, praat mee

Van Haga stelt opnieuw Kamervragen over uitzetting journalist Dulmers door Oekraïne

Wybren van Haga (Groep Van Haga) heeft opnieuw Kamervragen gesteld over de uitzetting van journalist Robert Dulmers uit Oekraïne op 4 april. Van Haga wil onder andere weten of de minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra de uitzetting van Dulmers met de Oekraïense president Zelensky tijdens een recent bezoek aan het land heeft besproken. Laatste wijziging: 19 mei 2022, 10:01

Volgens de Oekraïense autoriteiten had Dulmers zich schuldig gemaakt aan het delen van vertrouwelijke informatie. Dulmers deelde als een van de eersten beelden van een Russische raketaanval op de kustplaats Odessa, in het zuidwesten van het land.

Regels voor journalisten in Oekraïne zijn niet in heel het land hetzelfde. In gebieden waar veel gevochten wordt, zoals Mikolayiv of Kharkiv, mag pas na 12 uur worden bericht over een aanval. De regels zijn in deze gebieden strenger omdat Oekraïne wil voorkomen dat journalisten de Russen in de kaart spelen met informatie vanaf het slagveld.

Van Haga stelde op 19 april ook al Kamervragen, waarop ondertussen ook al antwoorden zijn gegeven. Van Haga vroeg toen onder meer of de minister de uitzetting van Dulmers “scherp” wilde veroordelen.

De reactie die hij van de regering daarop kreeg, verwoordt Van Haga in zijn nieuwe Kamervragen als “flutantwoord”.

Ook wil het Tweede Kamerlid weten of Hoekstra het inreisverbod van tien jaar, dat Dulmers van Oekraïne heeft gekregen, afkeurt.

Bekijk meer van

Robert Dulmers

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.