banner festival 23

— woensdag 22 april 2020, 10:00 | 0 reacties, praat mee

Ewout de Bruijn ruilde de journalistiek in voor yoga

© Stefan Heijdendael

Ewout de Bruijn (44) werkte eerder als verslaggever bij onder andere de NOS. Vandaag de dag is hij yogaleraar bij zijn eigen yogaschool Bhoora Yoga. Laatste wijziging: 23 april 2020, 08:59

Ik heb begrepen dat je freelancer bent, doe je dat nog steeds?
‘Nee, niet in de journalistiek. Het enige wat ik nu nog wel eens doe is mediatraining geven. Dat combineer ik een beetje met mijn ervaring in de journalistiek, want die is nog steeds relevant en heel vers. Wat ik daaraan toevoeg is mindfulness en meditatie. Woordvoerders die net beginnen worden soms al snel geconfronteerd met een camera in hun gezicht. Ik geef ze tips waardoor ze meer ontspannen voor de camera staan en ze zich ook het verhaal meer eigen kunnen maken’.

Waar deed je dat dan wel?
‘Voorheen werkte ik voor de NOS en was ik als verslaggever te horen in het NOS Radio 1 Journaal en het NOS-NTR programma Nieuws en Co. Het werd de laatste jaren minder, doordat er steeds minder verslaggevers nodig waren’.

Je bent nu yogaleraar. Een groot verschil met de journalistiek lijkt me?
‘Ja, het is een andere wereld en dat is soms wennen. Er zijn dingen die ik mis aan het werken op een redactie. Dat zit ‘m heel erg in dat ik nu in m’n eentje een bedrijf heb en dus ook veel dingen helemaal zelf moet beslissen en bedenken. Op een redactie ben je voortdurend met je collega’s in gesprek, daar kon je flink sparren met elkaar. Vooral in deze onzekere tijd is even zoeken van hoe dat gaat lopen en hoe het zich ontwikkelt’.

Hoe ga je als yogaleraar met deze coronacrisis om?
‘Ik ben begonnen met het geven van online lessen via Zoom. Ik moet nu echter rust nemen, want ik heb artrose in twee nekwervels met daardoor hernia-achtige klachten opgelopen. Zo veel lessen geven als ik het afgelopen jaar gedaan heb, is medisch niet langer verantwoord. Aan de ene kant is dat vervelend, maar aan de andere kant is het wat het is. Het geeft me wel de kans om goed te kunnen kijken naar wat er het afgelopen jaar goed ging in mijn bedrijf en wat ik zou willen bijstellen’.

Wat zou je willen bijstellen of veranderen?
‘Dit geeft me de kans om te doen waar ik niet aan toe was gekomen. Dat is het ontwikkelen van een online training in meditatie. Het opzetten van een eigen bedrijf op zich al ongelooflijk interessant is, maar ook veel tijd in beslag neemt. Nu ben ik heel specifiek bezig met het opzetten van een meditatietraining voor mensen met angstklachten. Daar heb ik zelf twintig jaar ervaring mee en dat is ook één van de belangrijke redenen dat ik yoga en meditatie ben gaan beoefenen. Ik merkte dat ik daardoor veel beter leerde omgaan met stressklachten. Ik ontwikkel nu een training die ik op scholen kan aanbieden en ook online’.

Waarom ben je gestopt met journalistiek?
‘Het was een optelsom van factoren. Door meer de rust in jezelf op te zoeken, te ontdekken welke situaties stress opleveren en te gaan kijken naar wat stress met je doet, ga je het steeds plezieriger vinden om niet in stressvolle situaties te zijn. Voor mij kwam dan het moment samen met een veranderend klimaat in de journalistiek voor freelancers. Daarnaast haalde ik toen al voldoening uit yoga en gaf ik al les daarin, waarbij ik van m’n leerlingen positieve feedback kreeg’.

Zou jij zeggen dat meer journalisten aan yoga zouden moeten doen?
‘Door yoga kreeg ik een andere kijk op dingen. Ik begon sommige verhalen minder interessant te vinden. Een voorbeeld hiervan is mijn laatste verslaggeversklus die ik voor de NOS had. Dit was de persconferentie in Utrecht over de arrestatie van de tramschutter. Het was groot nieuws, maar er waren ook dingen bij die ik zelf minder van belang vond. Dat komt ook doordat ik door yoga op een andere manier naar de wereld en meer naar mezelf ben gaan kijken.
In dat opzicht zou het niet verkeerd zijn als meer journalisten dat zouden doen. Het nieuwsbeeld zou een beetje veranderen en we zouden soms wat minder met z’n allen achter dingen aanhollen’.

Wat leer je van yoga wat je in de journalistiek kunt toepassen?
‘Je gaat meer de diepte in en op zoek naar het bredere verhaal. Je kunt heel goed in de journalistiek zitten en tegelijkertijd yoga beoefenen. Alleen een nieuwsprogramma of actualiteitenrubriek leent zich daar minder voor.
Voor de combinatie zou je bijvoorbeeld meer op je plek zijn bij een tijdschrift of een programma waar je de ruimte hebt om ook langere gesprekken te voeren en waar niet alleen de actualiteit leidend is’.

Bekijk meer van

Yoga NOS Ewout de Bruijn

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.