banner festival 23

— zaterdag 2 december 2017, 14:08 | 0 reacties, praat mee

De opmars van de chatbot

Een chatbot is een klein programmaatje waarmee je geautomatiseerde gesprekken kunt voeren met je lezers. En die zijn in de journalistiek met een opmars bezig. Zo lanceerde de NOS in januari de bot NOS Update. Die geeft niet alleen iedere dag via Facebook Messenger een overzicht van het belangrijkste nieuws, maar laat gebruikers ook extra informatie over een onderwerp opvragen. Het bijna gelijknamige NRC Update doet hetzelfde, maar dan met stukken van NRC. Laatste wijziging: 9 mei 2018, 14:17

En zo’n simpele chatbot kun je ook steeds makkelijker zelf in elkaar knutselen, bijvoorbeeld met de gratis software van het Nederlandse Flow.ai. Heel high-tech is het allemaal nog niet. Maar met de juiste creatieve inspanningen kunnen chatbots veel meer worden dan simpele vraagbaken die informatie delen.

Het Amerikaanse Mya Systems bewijst dat. Het bedrijf ontwikkelde een chatbot – Mya – die sollicitatiegesprekken voert en sollicitanten ook meteen beoordeelt op hun antwoorden.

Het idee: een robot kan sollicitanten veel objectiever beoordelen, omdat hij niet kijkt naar uiterlijk, geslacht of afkomst. Dergelijke intelligentie chatbots zouden in de journalistiek gebruikt kunnen worden om nieuws te personaliseren. Bijvoorbeeld door nieuws te presenteren op basis van interesses of locaties. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.