word studentlid

— donderdag 10 april 2014, 11:02 | 1 reactie, praat mee

Van bazen en knechten

Een Oudhollandse wijsheid: liever kleine baas dan grote knecht. Voor velen in de journalistiek valt er niet zo veel te kiezen. De grote knecht vliegt eruit en heeft niet veel andere keus dan kleine baas te worden. Laatste wijziging: 14 april 2014, 13:03

Vaak houdt de voormalige ‘grote baas’ bij ontslag ook nog de worst van de leuke klussen aan de kleine baas voor. Wel moet de kleine baas er even tussenuit: minstens drie maanden, want anders zou het wel eens een doorlopend knechtschap kunnen zijn en dan is de grote baas met het ontslag niets opgeschoten. En o ja, voor kleine baas zijn er heel veel leuke klussen, maar dan moet hij wel even langs de belastingdienst. Een VAR WUO moet hij hebben, want anders moet grote baas belasting en premies afdragen en dat is ook weer niet de bedoeling.

En die VAR WUO (Verklaring Arbeidsrelatie Winst uit Onderneming) krijg je niet zomaar als verse kleine baas. Want, waarschuwt de belastingdienst op de site: ‘Niet iedereen die zichzelf als ondernemer ziet, beschouwen wij als ondernemer. En alleen het inkomen van de echte ondernemer is winst uit onderneming.

Een echte ondernemer ben je (onder meer) pas als je meerdere opdrachtgevers hebt, en als echte zelfstandige opereert. Geen punt dacht de sportverslaggever die bij de fiscus een VAR WUO had aangevraagd voor zijn werkzaamheden ten behoeve van meerdere dagbladen, sporttijdschriften en huis- aan-huisbladen. Allemaal verschillende opdrachtgevers.

De belastingdienst dacht daar anders over en weigerde de VAR WUO. De fiscus vond dat de man geen ondernemer was, want er was eigenlijk maar sprake van één opdrachtgever: al zijn mooie stukken waren bedoeld voor twee uitgeversmaatschappijen die vielen onder één uitgeverij. Bovendien kreeg hij ook nogal wat aanwijzingen van de redactiechef, waardoor hij eigenlijk niet als zelfstandige functioneerde. Grote knecht in plaats van kleine baas, zei de fiscus.

De sportverslaggever ging tegen de beslissing van de belastingdienst in beroep bij het Gerechtshof ‘s Hertogenbosch en die vond de verslaggever ook geen ondernemer: hij werkte slechts voor één uitgeverij en mocht volgens zijn contract geen sportverhalen voor anderen maken. Bovendien vond het Hof de man meer knecht dan baas omdat onderwerp en omvang van de stukken door de redactiechef werden vastgesteld. De redactiechef bepaalde tevens tijdstip en wijze van aanleveren en gaf aanwijzingen die strikt moesten worden opgevolgd. En dan ben je toch echt geen ondernemer. Kleine baas was eigenlijk grote knecht vond ook het Hof.

Schijnzelfstandige noemen we dat ook wel,  en daar, zo schreef de Volkskrant op 9 april, gaat de fiscus serieus jacht op maken. Kleine baas doet er in zo’n geval goed aan maar weer bij grote baas aan te kloppen. En dat hoeft dan echt niet kansloos te zijn.

Bekijk meer van

Yvonne Berkeljon

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

S. van Mierlo, 12 april 2014, 10:06

Het is mooi dat de overheid o.a. journalisten wil bevrijden van de status van dagloner. Vooral bij de media speelt de freelancer een rol in een verhaal dat Dickens graag had willen schrijven.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.