website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Van bazen en knechten

Yvonne Berkeljon — Geplaatst in freelance op donderdag 10 april 2014, 11:02

Columns Een Oudhollandse wijsheid: liever kleine baas dan grote knecht. Voor velen in de journalistiek valt er niet zo veel te kiezen. De grote knecht vliegt eruit en heeft niet veel andere keus dan kleine baas te worden.

Vaak houdt de voormalige ‘grote baas’ bij ontslag ook nog de worst van de leuke klussen aan de kleine baas voor. Wel moet de kleine baas er even tussenuit: minstens drie maanden, want anders zou het wel eens een doorlopend knechtschap kunnen zijn en dan is de grote baas met het ontslag niets opgeschoten. En o ja, voor kleine baas zijn er heel veel leuke klussen, maar dan moet hij wel even langs de belastingdienst. Een VAR WUO moet hij hebben, want anders moet grote baas belasting en premies afdragen en dat is ook weer niet de bedoeling.

En die VAR WUO (Verklaring Arbeidsrelatie Winst uit Onderneming) krijg je niet zomaar als verse kleine baas. Want, waarschuwt de belastingdienst op de site: ‘Niet iedereen die zichzelf als ondernemer ziet, beschouwen wij als ondernemer. En alleen het inkomen van de echte ondernemer is winst uit onderneming.

Een echte ondernemer ben je (onder meer) pas als je meerdere opdrachtgevers hebt, en als echte zelfstandige opereert. Geen punt dacht de sportverslaggever die bij de fiscus een VAR WUO had aangevraagd voor zijn werkzaamheden ten behoeve van meerdere dagbladen, sporttijdschriften en huis- aan-huisbladen. Allemaal verschillende opdrachtgevers.

De belastingdienst dacht daar anders over en weigerde de VAR WUO. De fiscus vond dat de man geen ondernemer was, want er was eigenlijk maar sprake van één opdrachtgever: al zijn mooie stukken waren bedoeld voor twee uitgeversmaatschappijen die vielen onder één uitgeverij. Bovendien kreeg hij ook nogal wat aanwijzingen van de redactiechef, waardoor hij eigenlijk niet als zelfstandige functioneerde. Grote knecht in plaats van kleine baas, zei de fiscus.

De sportverslaggever ging tegen de beslissing van de belastingdienst in beroep bij het Gerechtshof ‘s Hertogenbosch en die vond de verslaggever ook geen ondernemer: hij werkte slechts voor één uitgeverij en mocht volgens zijn contract geen sportverhalen voor anderen maken. Bovendien vond het Hof de man meer knecht dan baas omdat onderwerp en omvang van de stukken door de redactiechef werden vastgesteld. De redactiechef bepaalde tevens tijdstip en wijze van aanleveren en gaf aanwijzingen die strikt moesten worden opgevolgd. En dan ben je toch echt geen ondernemer. Kleine baas was eigenlijk grote knecht vond ook het Hof.

Schijnzelfstandige noemen we dat ook wel,  en daar, zo schreef de Volkskrant op 9 april, gaat de fiscus serieus jacht op maken. Kleine baas doet er in zo’n geval goed aan maar weer bij grote baas aan te kloppen. En dat hoeft dan echt niet kansloos te zijn.

1 reactie

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

  1. 1. S. van Mierlo, 12 april 2014, 10:06

    Het is mooi dat de overheid o.a. journalisten wil bevrijden van de status van dagloner. Vooral bij de media speelt de freelancer een rol in een verhaal dat Dickens graag had willen schrijven.

banner 1 only human

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.