word studentlid

— vrijdag 25 juli 2014, 11:53 | 0 reacties, praat mee

Boerderijgesprek

Boerderijgesprek
© Truus van Gog

Een ‘boerderijgesprek’ noemen ze dat bij een groot landelijk dagblad. Zo’n gesprek waarin de hoofdredacteur laat weten dat het allemaal niet zo lekker meer loopt en dat misschien eens nagedacht moet worden over iets héél anders. Hoorde ik je laatst niet over een B&B op een boerderijtje in Frankrijk? De krant heeft er best nog een ontslagvergoedinkje bij wijze van ondersteuning voor over. En je kan altijd nog freelancen, toch? Een soort ‘Ik vertrek’ met laptop. Laatste wijziging: 28 juli 2014, 16:36

Maar ja, freelancen?  ‘Voor jou tien anderen’, meldde Villamedia vorige maand en ‘acht cent per woord’ . Vandaar dat werknemers toch wel graag vasthouden aan dat vaste contract. En de freelancer is er op zijn beurt wel wat aan gelegen als werknemer te worden beschouwd, want dan kan het contract niet zomaar worden opgezegd en gelden regels voor de loonhoogte. 

Laatst probeerde een journaliste bij AT5 het nog eens. Ze werkte sinds 2011 op basis van een opdrachtovereenkomst bij AT5 in de functie van journalistiek redacteur voor onder meer de website en twitter. Ze werd op regelmatige basis ingeroosterd. In opperste staat van enthousiasme twitterde ze na een goal van Ajax tijdens Ajax-Feijenoord, ‘Joden’ op de AT5-twitter. AT5 vond deze tone of voice ongepast en bedankte de journaliste voor haar diensten.  Einde freelance carrière.

De journaliste beriep zich erop dat ze eigenlijk een soort van werknemer was en dat dus een ontslagvergunning nodig was. Die is nodig als een freelancer niet óók werkzaamheden voor nog (twee) andere opdrachtgevers verricht. In dit geval had de journaliste op haar LinkedIn pagina aangegeven self-employed freelancer te zijn met een groot aantal (ze noemde er twaalf) opdrachtgevers. Kijk, en dan ben je ook volgens de rechter een echte freelancer en niet de schijnzelfstandige die tegen een onverhoedse beëindiging van zijn arbeidsrelatie moet worden beschermd. Deze dame zal de social media wel vervloeken. 

Nog even over die acht cent per woord. Dan levert dit stukje (naast eeuwige roem natuurlijk)  toch zomaar een eurootje of 35 op!  Maar mogelijk gloort er hoop voor de freelance tarieven. Ooit heeft FNV KIEM geprobeerd minimumtarieven voor zelfstandige (inval)orkestleden in de CAO op te nemen.  De NMa (nu ACM) stak daar een stokje voor. Minimumtarieven voor freelancers in de CAO verstoren volgens de NMa de onderlinge concurrentie.

De rechters van het Hof Den Haag (waar een procedure over deze kwestie loopt) vonden het allemaal een beetje ingewikkeld en hebben het Hof van Justitie in Luxemburg om een oordeel gevraagd.  Daar is nu het wachten op een uitspraak. Als dat goed afloopt, is het uit met die acht cent per woord. En anders?  Toch maar een boerderijtje.   

Bekijk meer van

Yvonne Berkeljon Werk NMa AT5 ACM

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.