Impact

— vrijdag 27 juli 2012, 10:55 | 0 reacties, praat mee

Vakantiegeld

Dit was dus zo’n geval, zo’n kwestie waar je als beginnend freelancer voor wordt gewaarschuwd. Een waarschuwing die je als groentje wegwuift: ‘Ach, daar klinkt een verbitterde freelancer. Hoe groot is de kans dat mij dat overkomt?’ Bij het eerste stuk dat ik als freelancer schreef was het raak. Gewoon gejat! Of doorgeplaatst, zoals ze dat netjes noemen.

Bij toeval kwam ik erachter. Ik typte mijn eigen naam in het zoekscherm van het Persgroep-archief en scrolde naar beneden. Niet uit egotripperij hoor. Tussen het Algemeen Dagblad en de Volkskrant dook ineens De Morgen op in de zoekresultaten. Oktober 2011. Mijn naam stond boven het artikel en de tekst is inderdaad van mij, destijds geschreven voor de Volkskrant.

Wuifde ik niet alleen de waarschuwingen van ervaren freelancers weg, zo ook hun tips. ‘Meteen lid worden van de NVJ’, zo herinner ik mij er een. Zo verspilde ik dus mijn gratis rechtshulp en adviezen. Gelukkig ben ik zelf jurist en zo komt mijn rechtenstudie nog eens van pas. Al snel wist ik de juiste zoektermen in te tikken in Google: ‘doorplaatsen’ + ‘artikel’ + ‘freelancer’. Uiteindelijk vond ik een rekensommetje dat me beviel. Volgens een willekeurige website rekent de rechter in dit soort zaken de waarde van het stuk plus 100 procent schadevergoeding. Om welke schade het gaat, wordt uit de site niet helemaal duidelijk. Vermoedelijk de onherstelbare schade aan mijn blinde vertrouwen in de krantensector. Ik vond het prima, ik kan op vakantie! Lekker surfen bij San Sebastian, een roadtrip door Oost-Europa of een stedentripje Venetië? Ik rekende me al drie keer rijk. 1500 woorden, waarvan 1000 doorgeplaatst. Dat levert wel wat op.

Tot mijn tanden toe bewapend met wetsartikelen pakte ik de telefoon. Op internet vond ik al kant en klare juridische dreigbrieven , maar bellen levert wellicht sneller resultaat op. Als ik nog op vakantie wilde moest ik snel boeken. 

‘Hallo, u spreekt met De Morgen’, zo klonk een vriendelijke stem met zachte klank. Mijn vechtlust ebde direct weg. Die verrekte Belgen met hun lieflijke taaltje, wie kan daar nu boos op worden? Ik legde rustig het verhaal uit aan de dame. ‘Mijn verontschuldigingen, dan is er vast iets misgegaan’, antwoordde zij. Ik geloofde haar direct op haar zachte g. 

Ze stelde een bedrag voor, maar het was niet bepaald de waarde van een week Venetië. Eerder een nachtje in een aardig hotelletje in – laten we zeggen – Maastricht. ‘Kan het niet op basis van woordtarief?’, vroeg ik beteuterd. Vooruit dan. Ik kreeg er de waarde van een treinretourtje Maastricht bij. ‘Is het tarief dan niet gelijk aan dat van de Volkskrant?’, probeerde ik nog. ‘Ach nee, wij zijn slechts het kleine zusje’, zo besloot de dame de onderhandelingen.

Wat teleurgesteld in mijn onderhandelings­kwaliteiten hing ik op, maar toch ben ik met het resultaat best tevreden: twee keer betaald, voor iets dat ik maar één keer heb geschreven. Bovendien is het best een eer dat mijn eerste freelance stuk in twee landen is gepubliceerd. Op naar Maastricht. Of Brussel, ook leuk.

Bekijk meer van

Julia Conemans

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl
020-30 39 750

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur, 020-30 39 751

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur, 020-30 39 752

Linda Nab
Redacteur, 020-30 39 758

Lars Pasveer
Redacteur, 020-30 39 755

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur, 020-30 39 757

Anneke de Bruin
Vormgever, 020-30 39 753

Marc Willemsen
Webontwikkelaar, 020-30 39 754

Vacatures & advertenties

Karen Bais
020-30 39 756

Sofia van Wijk
020-30 39 711

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.