— vrijdag 2 november 2012, 10:52 | 0 reacties, praat mee

Te rooskleurig

Wist je dat mensen 72 euro neerleggen om een zingende vis op het droge te zien spartelen? Onbegrijpelijk… Ik kreeg gelukkig een gratis perskaartje toen ik voor de krant naar de musical The Little Mermaid moest. Die avond had ik 2,5 uur lang een intense hekel aan mijn baan. Musicals, oh god; een dansende kreeft, oh god-oh god; en dat te midden van honderden jengelende, over stoelen klimmende, op suiker doordraaiende kinderen, oh god-oh god-oh god. Laatste wijziging: 18 maart 2014, 12:03

Op dat soort momenten vermoed ik dat een cultuurredacteur het ook niet altijd gemakkelijk heeft. Ik moet bekennen dat ik me het cultuurredactiewerk te rooskleurig had voorgesteld. Je kunt van je hobby wel je werk maken, maar werk is werk en niet een hobby. Dus soms is het tanden op elkaar en gaan, net als bij iedere andere baan.

Zo belandde ik voor een rubriek bij een ellendige Late Night Show van Sven Ratzke. De meeklapversie van Michael Jackson’s Billy Jean was het punt waarop ik de zaal normaliter zou hebben verlaten. Helaas was ik daar niet als bezoeker, maar als journalist. Even doorbijten maar. Uiteindelijk werd het zelfs een uiterst lovend artikel, omdat de betalende bezoekers laaiend enthousiast waren over de ‘swingende arrangementen’.

Maar zelfs bij genres die ik wel kon waarderen, werd ik teleurgesteld. Ik mocht vorige maand voor de krant een dagelijkse rubriek maken over het Nederlands Filmfestival. Dat festival bezocht ik al jaren fanatiek. Samen met een bevriende filmmaker probeerde ik dan overal gratis binnen te komen. Meelopen als entourage van grote namen, lullen als brugman, of gewoon de toegangsstempel natekenen. Alles om te dansen met Tygo, borrelen met Eggie en te lachen om Carice die weer voorbij komt wankelen op haar te hoge hakken. Vol trots whats-appte ik hem een foto van mijn all acces perskaart. Kort daarna zei hij onze afspraak voor de dag erna af. Toen pas besefte ik, dat die kaart onze traditie kapot had gemaakt.

Dat was niet de enige teleurstelling. Waar ik voorgaande jaren de hele week films, lezingen en feestjes bezocht, was ik nu te druk bezig om achter BN-ers aan te rennen voor mijn rubriek. Zo speelde ik elke dag een aflevering van ‘Sterretje gezocht’. Maar waar zijn Carice, Tygo en Eggie als je ze nodig hebt? Of beter gezegd; waar zijn de BN-ers op christelijke tijden als je deadlines hebt?

Mijn jacht op de regisseur Paul Verhoeven was mijn persoonlijke dieptepunt van het festival. ‘Meneer Verhoeven heeft zo even tijd voor je’, ‘hij redt het toch niet’, ‘toch wel’, ‘toch niet’. Drie uur later: ‘Ga maar in de handtekeningenrij staan voor je vragen.’ Wat voelde ik me knullig toen Verhoeven uit automatisme mijn pen en notieblokje uit mijn hand pakte en ik hem uit moest leggen dat ik niet voor een handtekening, maar voor een mini-interview kwam. Zo glamorous was het dus allemaal niet.

Toch neem ik, als ik van mijn hobby mijn beroep kan maken, de spartelende zeemeerminnen, slechte arrangementen en onbereikbare sterretjes graag voor lief. Laat ik het luxeproblemen noemen.

.(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)

Bekijk meer van

Julia Conemans

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.